Overijssel maakt ton vrij voor redding insecten

Foto: Pixabay

Overijssel maakt €100.000 euro vrij om de achteruitgang van insectenaantallen tegen te gaan. Met het geld willen initiatiefnemers D66 en PvdA een aantal snelle ‘insectvriendelijke’ maatregelen nemen. “We denken daarbij bijvoorbeeld aan ecologisch bermbeheer langs provinciale wegen,” zegt D66-fractievoorzitter Wybren Bakker. Het voorstel kreeg brede steun van andere fracties in provinciale staten.

In de afgelegen decennia kelderde het aantal insecten in Nederland. In onderzochte natuurgebieden namen sommige insectenpopulaties met 75 procent af. “Dat heeft enorme gevolgen voor onze biodiversiteit,” aldus PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. “De oorzaak van de daling van het aantal insecten is nog onduidelijk. En met een ton lossen we het probleem niet definitief op. Maar we kunnen wél al een aantal maatregelen nemen waarvan we weten dat ze goed zijn voor insecten. Denk aan het stimuleren van bloemrijke akkerranden en het verminderen van gebruik van pesticiden.”

Ook Bakker meent dat het initiatief slechts een eerste stap is op weg naar een bredere oplossing voor de dalende insectenaantallen. “Naar de oorzaken wordt ook nog onderzoek gedaan. Zodra we dat helder hebben zullen er meer maatregelen genomen moeten worden. Maar we kunnen en moeten dat niet lijdzaam afwachten. Het is tijd voor actie. We moeten nú iets doen.”

Reacties

Cookieinstellingen