Jeugd gaat een nacht zonder dak doorbrengen in Oldemarkt

30 mei 2016, 8:12 Nieuws
likelogo
Op vrijdag 26 augustus wordt op het Marktplein te Oldemarkt een "Nacht zonder dak' georganiseerd. Jeugd van circa 12 tot 18 jaar gaat letterlijk een nacht zonder dak doorbrengen op het Marktplein. De bedoeling is dat de jongeren gesponsord worden om dit voor een nacht te doen. De opbrengst gaat naar een goed doel.
'Nacht zonder dak' is een actie van Tear. Tear is een christelijke organisatie welke door middel van de kracht van lokale kerken strijdt tegen armoede en onrecht. Tear wil op een duurzame manier wereldwijd mensenlevens veranderen.
Met 'Nacht zonder dak' wil deze organisatie bij de jeugd een stukje bewustwording aanwakkeren; een dak boven je hoofd is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.
De doelstelling van Tear en het evenement 'Nacht zonder dak' sprak Marcel Prins wel aan, hij was op een EO jongerendag hiermee in contact gekomen en vorig jaar werd 'Nacht zonder dak' nog in Steenwijk georganiseerd.
Samen met zijn zoon Dave, Sylvia Kuipers, Hennie Boltjes en Jurgen Raafs (deze laatste staat niet op de foto) organiseert Marcel nu het evenement op het Marktplein van Oldemarkt.
Jeugd van het voortgezet onderwijs (circa 12 jaar tot 18 jaar) wordt uitgenodigd om hun comfortabele slaapkamer in te ruilen voor een krotje.
Deelnemers krijgen een sponsorformulier en gaan in de weken voorafgaand aan deze nacht op zoek naar sponsoren. Vervolgens moet de jeugd de nacht doorbrengen in een zelfgebouwd krotje bestaande uit kartonnen dozen, zeil en plakband.
Vrijdagmiddag om 16.00 uur begint het, de sponsorformulieren worden dan ingenomen en er wordt een spelactiviteit georganiseerd. Natuurlijk moeten de onderkomens nog worden gebouwd en dat zal ook enige tijd in beslag nemen. Ook voor het eten wordt gezorgd.
Tear komt nog om informatie te geven over het Europees vluchtelingenproject, welke door de organisatie van deze 'Nacht zonder dak' is uitgekozen als goede doel. De vuurkorven gaan nog aan en er is tijd voor gezelligheid en spelactiviteiten.
Daarna begint het afzien, een nacht zonder dak. En dan maar hopen dat het droog blijft. "Een beetje regen moet geen probleem zijn" aldus Marcel Prins "Maar als het echt gaat hozen dan biedt de muziekkoepel beschutting en als de nood aan de man is, gaan we richting de Ontmoeting".
De volgende dag staat er een "onzeker ontbijt" op het programma. Dave en Marcel doen hier wat geheimzinnig over. Het wordt in ieder geval niet een kant en klaar ontbijtbuffet waar de jeugd zo aan kan gaan schuiven, dàt is wel duidelijk.
De organisatie zoekt nog sponsoren, dit kan door gelddonatie zijn of in natura. Christelijke boekwinkel 'de Reiziger' en Ten Veen tweewielers zijn de eerste sponsoren. Ten Veen zorgt er voor dat er in ieder geval zo'n vijftig tot tachtig grote kartonnen dozen worden geleverd.
Ook is er nog zeil nodig en plakband. Maar sponsoring in de vorm van eten en drinken of een bijdrage in een goodie bag wordt ook gewaardeerd.
Dan moeten er ook nog sponsoren komen voor de jongeren, hier gaan zij zelf naar op zoek. Dave is al hard bezig en heeft een plan om meer geld binnen te krijgen. Bij een totaal sponsorbedrag van € 30,00 gaat hij slapen zonder deken en kussen, bij een bedrag van € 80,00 levert hij ook zijn slaapmatje nog in. Voor € 200,00 gaat hij én slapen zonder deken, kussen, slaapmatje èn gaat hij niet eten.
Dave is dus bereid om behoorlijk af te gaan zien om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen voor het goede doel, het Europees vluchtelingenproject. De organisatie hoopt op veel belangstelling van de jeugd, zodat er een mooi geldbedrag naar het goede doel kan worden overgemaakt.
Voor meer informatie kunt u kijken op de facebookpagina van ' Nacht zonder dak Oldemarkt ' of de website van ' Nacht zonder dak '.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Steenwijkerland:
likelogo