Groene trainees zetten hun tanden in probleem exoten

21 aug , 13:42 Nieuws
een van de probleem exoten in het nationaal park
Deze week is in Nationaal Park Weerribben-Wieden een groep groene trainees aan het werk. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar onderzoeken hoe natuurorganisaties, overheden en bewoners in het Nationaal Park samen probleem exoten kunnen terugdringen. In dit geval de waterwaaier en het ongelijkbladig vederkruid. 2 soorten waterplanten die hier van nature niet voorkomen, maar wel voor problemen zorgen. Naast allerlei workshops en excursies, kregen zij ook bezoek van de makers van Vroege Vogels. Het bekende radio- en TV-programma over de natuur. 
Probleem exoten 
In Nationaal Park Weerribben-Wieden richten de jongeren hun aandacht op 2 invasieve waterplanten. De waterwaaier en het ongelijkblad vederkruid komen hier van nature niet voor, maar zorgen nu wel voor problemen. Oorspronkelijke soorten verdwijnen, de hoeveelheid zuurstof in het water verandert en ook de kwaliteit verslechtert. Veel oorspronkelijke planten, libellen, vissen en tal van onderwaterbeestjes krijgen het zwaar in deze wateren. En met hen alle soorten die van ze afhankelijk zijn. Ook de schroeven van boten lopen vast en vaarwegen worden moeilijker bevaarbaar. Reden voor Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeente Steenwijkerland, provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, IVN en het Nationaal Park om hier met een groot project iets aan te doen en aandacht voor te vragen.  
“Fantastisch naar mijn zin” 
Op de vraag waarom doe je een Groen Traineeship in je zomervakantie, antwoord Dominic (21 jaar, student biologie WUR) heel duidelijk: “Ik ben echt altijd gefascineerd geweest door de natuur. Daarom ben ik ook biologie gaan studeren, want die passie is nooit weggegaan. Maar biologie studeren is wel veel theorie, veel wetenschap. Ik leer heel veel over de natuur, maar wil ook concreet iets terug doen. Toen ik dit (het groen traineeship) ontdekte, dacht ik: Oh wat gaaf. Ik miste in mijn studie een stukje actie. Echt exoten bestrijden of iets anders . Dit bood mij de kans de handen uit de mouwen te steken. Leek me heel gaaf om ook met heel andere dingen bezig te zijn. Samenwerken, communicatie, belletjes plegen, dingen regelen. Ook krijgen we een inkijkje bij allerlei organisaties die betrokken zijn bij het project Invasieve Exoten. Het is gewoon hartstikke leuk en ik heb het fantastisch naar m’n zin. Leukste tot nu toe was het bezoek van Vroege Vogels. Met Rosalie (ecoloog bij Natuurmonumenten) en de journalisten in de boot. Kletsen over libellen en met eigen ogen zien hoe groot het probleem van de exoten is. Het voelt heel goed om iets te kunnen bijdragen, samen met andere jongeren.” 
Het Groen Traineeship 
Het Groen Traineeship is één van de vormen van maatschappelijke diensttijd. Jongeren doen ervaring op in de praktijk en ontmoeten andere jongeren die zich willen inzetten voor de natuur. Ook leren ze de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen. De bedoeling is dat de jongeren heel praktisch werken aan de oplossing van een probleem. Zoals het opknappen van een natuurgebied of het bedenken en uitvoeren van een campagne voor duurzaam leven. In Weerribben-Wieden dus het terugdringen van invasieve exoten. Het Groen Traineeship is voor jongeren van alle achtergronden, met of zonder ervaring. De jongeren krijgen diverse trainingen en workshops van professionals en hebben de mogelijkheid écht impact te maken voor een groenere toekomst. 
Bestrijden met elkaar 
Komende jaren voeren de verschillende partijen acties uit om de waterwaaier en het ongelijkbladig vederkruid terug te dringen. Zoals de inzet van hark- en maaiboten, waarmee grote stukken water schoongemaakt kunnen worden. De jongeren van het Groen Traineeship bedenken een evenement waarmee ook inwoners opgeroepen worden mee te doen. Deze ‘Exoten-uit-de-sloten-dag’ is op 21 september. Terugdringen van deze planten is goed, maar voorkomen is nog beter. Gooi dus nooit waterplanten (of ander afval) in de sloten of plassen rondom het huis. Bootverhuurders kunnen hun klanten vragen waterplanten uit de schroef niet terug te gooien in het water. Beter is om deze mee te nemen naar de wal en daar in de GFT-bak te gooien.  
Over wat we met elkaar kunnen doen geven de groene trainees dus meer informatie tijdens hun evenement op 21 september. Voor de makers van het bekende radio- en TV-programma Vroege Vogels nu al reden om te komen kijken in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Alles over het probleem en terugdringen van invasieve exoten lees je op https://npweerribbenwieden.nl/exoten-uit-de-sloten/.