Statement Buitentheater

Foto: Stockfoto Colin Coule
Tijdens de afgelopen Zomerpreview van de Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland (VBFN), 6 april 2024 op het terrein van Vis à Vis in Almere, werd het concept van bijgevoegde Statement Buitentheater door de VBFN met haar leden en andere belangstellenden besproken.
Het statement geeft zowel de kansen als de bedreigingen van een soms onderschatte podiumkunstdiscipline weer. In de ‘humuslaag’ van de podiumkunsten is het buitentheater van onmisbaar belang. Zowel voor het publiek als makers. Immers voor het publiek is het een bezoek ‘zonder drempels’. Men ervaart de ‘vrijheid’ van het buiten zijn, geen pluche en ‘gedwongen’ stilte tijdens de voorstelling. Voor makers (gezelschappen) is het de mogelijkheid om hun voorstelling aan een breed, divers en inclusief publiek te presenteren.
Het is met name voor de kleinere buitentheaterfestivals in Nederland een moeilijke periode. Zij hebben tijdens (en na) Corona minimale (extra) ondersteuning gekregen, reserves zijn op en de vooruitzichten op financiële ondersteuning door provincies en gemeenten zijn niet hoopvol.
Eigenlijk 5 voor 12.
Daarom het Statement Buitentheater.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen