Winkel Linda Groenink gesloten na storm van kritiek

De winkel van Groenink is al enige tijd gesloten maar niet verlaten.
De winkel van Groenink is al enige tijd gesloten maar niet verlaten.
Foto: Steenwijkerland Nieuws

Vol trots opende onderneemster Linda Groenink uit Noordwolde op 28 augustus 2022 haar winkel aan de Oosterstraat in het centrum van Steenwijk.
Gecombineerd met verschillende acties en livesessies op social media platform TikTok ging zij vol enthousiasme door met haar nieuwe avontuur nadat zij was gegroeid van enkel een webwinkel naar een fysieke winkel met unieke artikelen onder haar eigen label die voor iedereen geschikt was.

Na de uitzending van Undercover in Nederland van Alberto Stegeman eind april waarin de misstanden bij de zorgboerderij in Wedde werden aangekaart ging het echter mis.
Een van de betrokkene in het verhaal blijkt een bekende te zijn van Linda en actief te zijn geweest bij haar stichting “Keep on Smiling”.
Linda zou al sinds eind 2022 geweten hebben van de betrokkenheid van Ilse de J. bij de zorgboerderij en de confrontatie met Alberto Stegeman maar zij bleef actief bij de stichting.
Op de avond van de uitzending probeert Groenink emotioneel haarzelf en haar stichting onverhoopt te verdedigen via een livestream op TikTok waarna alles op zwart ging.
Tijdens een livestream werd duidelijk gemaakt dat twee dagen voor de uitzending alsnog actie is ondernomen.

Een van de livestreams op TikTok na de uitzending van Undercover in Nederland

De voorpagina’s van de website van de winkel en haar stichting werden offline gehaald, haar social media profielen werden afgeschermd en haar winkel in het centrum bleef gesloten.
Vrienden om haar heen probeerden nog een crowdfundingsactie te starten van € 1.500 voor de juridische kosten om alles weer op de rit te krijgen, deze actie werd echter door nog onbekende redenen weer ingetrokken ondanks dat er al € 120 was opgehaald.

Festival
Groenink is organisator van het “Be You-festival” die vandaag (zaterdag 27 mei) zou plaats vinden op het sportveld in Noordwolde, maar deze werd twee weken voor het evenement verplaatst naar 23 september.
Bezoekers die een ticket hadden gekocht bleven met veel vragen achter, bleef hun kaartje geldig en hoe zat het met restitutie?
Op 23 mei jl. ging Linda Groenink live op TikTok om de situatie rondom het festival uit te leggen en de datum waarop het verplaatst zou zijn.
Groenink gaf aan dat een advocaat de situatie gaat bekijken waarin wordt gekeken hoe en of de bezoekers die hun geld terug willen dat gaan terug krijgen.
Op vragen die niet over het festival gingen of inhoudelijk over de verplaatsing werd niet gereageerd.
Wel riep zij verder op om geen nieuwe tickets te kopen, haar site blijkt namelijk via een kleine omweg op Google alsnog bereikbaar te zijn en daarbij is het nog steeds mogelijk om tickets te bestellen.

Via de website is het nog steeds mogelijk om tickets te kopen.

Zelf gaf Linda aan geen toegang meer te hebben tot haar website waardoor zij deze pagina’s niet offline kan halen. “Onzin.” zegt Sander Camphuisen.
Sander is al enige tijd met een aantal gedupeerden bezig onder het project “Aangepakt” om de waarheid naar boven te krijgen rondom deze zaak.
Zo zorgde hij er eerder voor dat VodafoneZiggo direct ingreep toen hij er na uitgebreid onderzoek achter kwam dat er een ernstig lek bleek te zitten via een externe partner van het bedrijf. Hiermee bleken tientallen gegevens van klanten door middel van “doxing” te zijn gelekt.
In een reactie laat hij weten contact te hebben gehad met de websitebouwer achter de site, een bericht vanuit Linda naar de bouwer is al voldoende om de rest van de site offline te krijgen.
Ook via de externe betaaldienst Mollie, waar Linda het beheer van heeft is verder nog niet ingegrepen.

“Bij de gemeente zijn ze niet op de hoogte van een verplaatsing van het evenement naar september, ook waren zij niet op de hoogte dat het evenement op 27 mei niet door ging. Zij probeerden zelf al enige tijd contact te krijgen met Linda maar kregen geen gehoor.” vertelt Sander over de mysterieuze afzegging van het evenement.
De grootste reden blijken de mogelijke financiën te zijn, de stichting heeft geen middelen meer en zou meerdere achterstanden bij leveranciers hebben opgelopen. Sander sluit een mogelijk naderend faillissement van de stichting niet uit en roept bezoekers op om zo snel mogelijk het geld terug te vragen van het evenement wanneer zij zeker weten er niet meer heen te willen gaan.
Op Telegram houdt Sander een overzicht bij van zijn bevindingen omtrent deze zaak.
Ondertussen staat het winkelpand van Linda er tussen de drukke winkels in het centrum van Steenwijk er verlaten en donker bij.

Wij hebben Linda uitgebreid om een reactie gevraagd, zij liet weten niet akkoord te gaan en ging verder niet in op onze vragen.

Verantwoording:

Dit artikel is met de uiterste zorgvuldigheid en objectiviteit tot stand gekomen. Hierin hebben wij meerdere partijen benaderd voor een reactie in de periode tussen 22 mei en 27 mei.
Hierin hebben wij van een aantal partijen een reactie mogen ontvangen maar van een aantal partijen ook niet.
Meerdere TikTok livestreams zijn bekeken en stukken zijn ter echtheid door de redactie ingezien.
In het kader van hoor en wederhoor hebben wij tot slot een uitgebreide vragenlijst gestuurd ter reactie. Hier hebben wij helaas geen inhoudelijke reactie op mogen ontvangen waardoor er geen kant van haar verhaal gepubliceerd kon worden. Mochten wij deze alsnog ontvangen dan plaatsen wij mogelijk een vervolgartikel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen