Werkzaamheden en watersafari in De Wieden

Foto: Provincie Overijssel

In het Natura 2000-gebied De Wieden worden in september de eerste werkzaamheden zichtbaar. Aannemer Boskalis start in opdracht van provincie Overijssel in Muggenbeet met werkzaamheden om de bijzondere natuur in het gebied te herstellen en te behouden. Om de start te markeren werden bewoners en kinderen van OBS De Rolpaal uitgenodigd om mee te gaan op watersafari. Zo konden ze met eigen ogen zien wat voor moois er allemaal leeft in en om het water van De Wieden.

Eén van die bijzondere diersoorten is de grote vuurvlinder, een soort die nergens anders ter wereld voorkomt. “De grote vuurvlinder houdt van sloten met moerasachtige planten en waar de zon volop kan schijnen”, vertelt Heleen Broier, ecoloog bij aannemer Boskalis. “Vooral de waterzuring is belangrijk, hier worden de eitjes op afgezet. We verbreden de sloten aan één kant zodat er weer geschikt leefgebied kan ontstaan voor de grote vuurvlinder.”

Ook voor de kwartelkoning wordt leefgebied ingericht. Broier legt uit: “De kwartelkoning houdt van droge voeten en kniehoge vegetatie. Hier kan hij goed doorheen lopen en zich verbergen. Om dit te realiseren worden percelen opgehoogd, zodat de grond droger blijft. We gebruiken hiervoor de grond die vrijkomt bij de verbreding van het Ettenlandsch kanaal.”

In De Wieden is ook zeldzaam blauwgrasland te vinden. In Nederland is nog maar weinig blauwgrasland over. Broier geeft aan dat deze graslanden jaarlijks moeten overstromen met mineralenrijk water: “Dit doen we door de bestaande windmolen in te zetten en de watergangen van en naar de windmolen weer vrij te maken. Ook leggen we duikers aan. De kades die we rondom aanleggen zorgen ervoor dat de waterstanden op de graslanden beheerd kunnen worden, om zo de graslanden droog te leggen om te kunnen maaien. Het open karakter van het gebied blijft zo behouden.”

Impact omgeving 

Waar gewerkt wordt kunnen bewoners eventueel overlast ervaren. Uiteraard proberen we vooraf zo goed mogelijk te communiceren met bewoners over werkzaamheden. Verder probeert de aannemer, Boskalis, de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo gaat transport in principe over water. De wegen worden schoongehouden en de kern van Muggenbeet wordt helemaal ontzien. Mochten bewoners toch hinder ondervinden of informatie willen, dan kunnen ze terecht bij het koffie-uurtje in de keet van Boskalis op dinsdagen van 10 tot 11 uur, of een mail sturen naar [email protected].

Het eerste deel van de werkzaamheden rond de Meerweg wordt in december 2022 afgerond. De overige werkzaamheden in Muggenbeet worden een jaar later opgepakt.

Kwetsbare natuur 

De natuur in De Wieden staat onder druk. Planten, dieren en water hebben te lijden onder uitstoot van stikstof. De kwetsbare natuur en het unieke karakter van het gebied willen we behouden. Ook is er voor sommige diersoorten meer leefgebied nodig. Het verspreidingsgebied voor verschillende broedvogels is in de loop van de tijd erg afgenomen. Hierdoor staat het voortbestaan van bepaalde soorten onder druk. Er is niet voldoende leefgebied voor met name de roerdomp, purperreiger en de bruine kiekendief. Hiervoor is een uitbreiding van moeras en bloemrijk grasland nodig.

Natura 2000 

De Wieden is één van de 24 natuurgebieden in Overijssel die zijn aangewezen als Natura 2000-gebied vanwege de bijzondere natuur. Nu en de komende jaren zijn we aan de slag om ze sterker te maken en te herstellen. De provincie Overijssel is opdrachtgever, maar doet dit samen met Natuurmonumenten, gemeente Steenwijkerland en Zwartewaterland, Waterschap Drents Overijsselse Delta en LTO-Noord. Meer informatie over het Natura 2000-programma vindt u op: www.overijssel.nl/natura2000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen