Koolmonoxidevergiftiging, helaas actueler dan ooit

Foto: VR IJsselland

Vandaag start de landelijke CO-campagne. Centraal daarin staat de slogan: Ventileer – Controleer – Alarmeer. Helaas zijn de gevaren van koolmonoxide (CO) weer bijna dagelijks in het nieuws.

Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. Samen met 24 andere veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting vragen we twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO.

In de campagne vragen we aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning. Natuurlijk gaat er ook veel aandacht uit naar de juiste plek voor deze melder. Daarover bestaat nog steeds veel verwarring. 

Herken jij een CO-vergiftiging?

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Waar plaats je een CO-melder?

In een ruimte met verbrandingstoestel (bijvoorbeeld de CV-ketel) moet de CO-melder aan het plafond worden opgehangen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel (in de slaapkamer bijvoorbeeld) moet de CO-melder minimaal op ademhoogte hangen.

Voorkomen

Een CO-vergiftiging komt voornamelijk voor in de woning en kan door verschillende oorzaken ontstaan: 

  • Slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel;
  • Verkeerde manier van stoken;
  • Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte;
  • Onvolledige verbranding in een pellet kachel;
  • Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanaal;
  • Kleine, slecht geventileerde ruimte

Geen onschuldig griepje

Je ruikt koolmonoxide niet en je ziet het niet. Met deze campagne hopen we de kennis en het risicobewustzijn over koolmonoxide te verhogen. Op de website www.co-wijzer.nl staat alle informatie over  een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen