Net iets minder verkeersongevallen in Rotterdam dan in heel Overijssel

Foto: Ingezonden

In Overijssel werden er vorig jaar 6.933 verkeersongevallen geregistreerd, net iets meer dan in Rotterdam (6.280). Binnen de provincie waren de meeste brokkenpiloten in de gemeente Enschede. Hier vonden vorig jaar 1.146 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 16,5% van het totale aantal incidenten in de provincie. Ook in Zwolle, Deventer en Hengelo waren veel ongelukken in het verkeer. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Meeste verkeersongelukken in Enschede en Zwolle

In Overijssel vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Enschede. Met 784 geregistreerde ongevallen in het verkeer staat ook provinciale hoofdstad Zwolle in de Overijsselse toplijst, net als Deventer (579), Hengelo (540) en Almelo (528).

Het minst vaak ging het in 2020 mis in Zwartewaterland. In deze gemeente werden vorig jaar 76 verkeersongevallen geregistreerd. Ook in Tubbergen (91), Olst-Wijhe (92) en Haaksbergen (120) waren weinig ongelukken.

Meeste ongevallen per inwoner in Staphorst

Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval in Limburg het grootst in Staphorst. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 10,3 ongelukken gemeld. Dit is veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners.

Ook in de gemeenten Ommen (8,9), Borne (7,8) en Wierden (7,6) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners hoog.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen

De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren

De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Reacties