Boete voor dodelijk ongeval van meisje (4) in kinderopvang

Foto: Fotopersbureau Steenwyck

Kinderopvang Accrete in Steenwijk moet een boete betalen van 15.000 euro na een ongeval in maart 2020 waarbij een 4-jarig meisje om het leven kwam toen een branddeur op haar viel. De rechtbank in Zwolle deed vandaag uitspraak in de strafzaak en achtte de kinderopvang schuldig aan haar dood.

Het is 16 maart 2020 wanneer de eerste dag van de lockdown van start was gegaan, slechts enkele kinderen komen over de vloer bij Kindcentrum Bernhard, onderdeel van de stichting Protestants Christelijke Kinderopvang Accrete.
Nadat het 4-jarige meisje verstoppertje deed in de gang kwam zij onder een zware branddeur van 49 kilo terecht die al weken tegen de muur stonden om gemonteerd te worden. Het meisje raakte zwaar gewond en bezweek later in het ziekenhuis aan ernstig hersenletsel.

De rechtbank oordeelt dat alleen al vanwege de brandveiligheid de deuren zo snel mogelijk teruggeplaatst hadden moeten worden, deze stonden slechts weken lang tegen de muur “geparkeerd”.
Ze stonden in een omgeving waarin veel kinderen rondliepen en al een potentieel gevaar vormden volgens verklaringen van medewerkers die de situatie al hadden aangekaart.
Omdat de stichting geen verdere actie had ondernomen zijn zij nalatig geweest.

De rechtbank vindt dat een boete niks doet tegen het onbeschrijflijke leed van de ouders maar noemt het wel een waarschuwing aan andere stichtingen en instellingen dat de veiligheid van kinderen een hoge prioriteit heeft.
Aanvankelijk was een boete van 25.000 euro geëist door het Openbaar Ministerie. De rechtbank matigde deze omdat de stichting de veiligheid wel verder op orde heeft.

Reacties

Cookieinstellingen