Aantal auto-inbraken nagenoeg gelijk in Overijssel, terwijl landelijk daling te zien is

Foto: Pixabay

Afgelopen jaar was in Overijssel een verschil van slechts 1 procent te zien in het aantal auto-inbraken ten opzichte van een jaar eerder. Dit terwijl er landelijk een daling was van maarliefst 6,7 procent. In 2020 werd in 1008 auto’s ingebroken in de provincie, een daling van 10 auto’s. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata.

Minder auto-inbraken in negen provincies

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. In Overijssel was de minst grote daling te zien. In Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent) en Flevoland (-19,5 procent) waren de grootste dalingen in het aantal inbraken in auto’s.

In Zeeland vond daarentegen de grootste stijging plaats, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.

Grootste stijging in Zwolle

In 13 Overijsselse gemeenten vond afgelopen jaar een stijging in het aantal auto-inbraken plaats en in 12 een daling. In de gemeente Zwolle was de grootste stijging: hier waren 34 meer inbraken dan in 2019. In de gemeente Steenwijkerland vond juist de sterkste daling plaats: hier werd 29 keer minder ingebroken. Ook in Kampen (-21) en Rijssen-Holten (-18) waren aanzienlijk minder inbraken te zien.

Corona grote invloed op aantal inbraken

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019.

Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Vergoeding hangt af van type verzekering
Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer: “Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan krijg je bij diefstal helaas niets vergoed via je autoverzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: € 500 tot € 5.000. Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.”

Accessoires zijn de spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Van Dijk: “Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten.

Reacties