Tweede vindplaats Moeraswolfsklauw in De Wieden

Foto: Erik Driessen

Aannemer Jan Smit uit Giethoorn heeft bij maaiwerkzaamheden in de Auken de moeraswolfsklauw gevonden. Het is de tweede vindplaats in De Wieden, voor dit gebied een vrij zeldzame plantensoort. Ook bij het Hemelrijk in Wanneperveen groeit de moeraswolfsklauw die normaal gesproken vooral op zandgrond voorkomt.

Jan Smit opent in de Auken een hek, springt verderop over een slootje en staat dan in het gebied waar hij voor Natuurmonumenten overjarig riet maait. “Dit is ‘m dan…”, zegt Smit als hij door zijn knieën zakt. Wie niet beter weet, denkt dat hij wijst op een algemeen voorkomend mosje of een heideplantje. “Twee jaar had ik al een beetje het vermoeden dat dit wel eens moeraswolfsklauw kon zijn, omdat wij ook maaien bij het Hemelrijk”, vertelt Smit.

Overjarig riet is om de twee jaar aan een maaibeurt toe. Toen Smit op hetzelfde perceel weer aan de slag ging, was hij benieuwd wat hij dit keer aantrof. “Toen ik het plantje weer zag, heb ik een foto gemaakt en die naar ecoloog Rosalie Martens van Natuurmonumenten gestuurd. Die bevestigde dat het inderdaad moeraswolfsklauw was. Toch leuk dat je zo’n zeldzaam plantje ziet.”

Smit werkt al sinds 1993 in De Wieden en sinds 2007 doet hij dat ook als pachter en als aannemer bij Natuurmonumenten. “Als je elke dag in het gebied komt, zie je wel eens wat bijzonders natuurlijk. Een paar jaar terug zag ik een zwarte ooievaar, ook mooi”, glimlacht Smit. Naast jarenlange praktijkervaring deed hij ook kennis op bij de cursus Natuurbeheer en Ondernemerschap die pachters, agrariërs en medewerkers van Natuurmonumenten volgden. Ze leren daarin meer over elkaars wereld. “Je kijkt dankzij die cursus nog beter om je heen en weet nog beter waarop je moet letten”, zegt Smit.

Het sporenplantje komt vooral voor op zandgrond in het midden en noordoosten van het land, maar de soort neemt de laatste 20 jaar toe en verspreid zich langzaam over Nederland. Smit heeft het vermoeden dat de moeraswolfsklauw dankzij schraapwerkzaamheden bloeit bij de Auken. Rosalie Martens gaat mee in die gedachte. “Het is een echte pionierssoort op natte schraapplekken. Dit stuk van het gebied grenst aan de zandgrond van het Drents plateau, dat heeft vermoedelijk een effect op dit plantje in De Wieden. We gaan kijken hoe we het maaibeheer op deze percelen aan moeten passen.”

Martens is erg blij met de oplettendheid van Smit. “Met zijn kennis en ervaring weet hij wanneer hij mogelijk iets bijzonders ziet. Dit is een goed voorbeeld van hoe belangrijk het werk van onze aannemers en pachters is. Samenwerken en je verdiepen in elkaars vakgebied is cruciaal.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen