Motorcoureur Jeffrey Buis pakt wereldtitel in Estoril

Foto: MTM Kawasaki Motoport

Jeffrey Buis is zaterdagmiddag wereldkampioen geworden in de Supersport 300 klasse op het Circuito do Estoril. Na een spannende wedstrijd was de zesde plaats voldoende om de wereldtitel veilig te stellen. De 18-jarige coureur uit Steenwijkerwold van het MTM Kawasaki MotoPort team werd daarmee de jongste Nederlandse wereldkampioen in de wegrace.

Jeffrey Buis begon met een voorsprong van 28 punten op zijn enig concurrent, tevens team- en landgenoot, Scott Deroue aan de laatste ronde van het World Supersport 300 seizoen op het Circuito do Estoril. De 18-jarige coureur uit Steenwijkerwold had voorafgaand aan het evenement vier overwinningen en acht podiumplaatsen behaald uit twaalf wedstrijden. 

Gedurende de trainingen gingen het niet vanzelf voor Buis. Het Portugese circuit was nieuw voor de jonge coureur en mede daarom had hij even tijd nodig om de baan onder de knie te krijgen. In de kwalificatie zette Buis een negentiende tijd, waardoor hij slechts vanaf de zevende startrij moest vertrekken. In de eerste race van zaterdag wist Buis wel aan te haken de grote kopgroep van zo’n vijftien rijders. Wel reed hij voornamelijk in de staart van de groep. In het tweede deel van de race brak de groep in tweeën. 

Buis zette in de slotfase aan en wist zich met strakke rondetijden naar de voorzijde van de tweede groep te rijden. Op het laatste rechte stuk wist hij ook nog zijn concurrent Deroue te passeren en als zesde te finishen. Deze uitslag was voldoende voor Buis om de wereldtitel veilig te stellen. Zondagmiddag is de tweede en laatste race van het seizoen, alleen niemand kan Buis in het kampioenschap meer achterhalen. 

Jeffrey Buis: “Ik kan het nog bijna niet geloven, maar we zijn gewoon wereldkampioen! Het ging zeker niet vanzelf in de trainingen, want we moesten vanaf P19 starten. De race was ook niet makkelijk, maar mijn plan was om in de slotfase toe te slaan. Dat plan pakte perfect uit en kwam op P6 over de finish. Dat was voldoende om wereldkampioen te worden. Een onbeschrijfelijk gevoel! 

MTM Kawasaki MotoPort heeft dit jaar een geweldige motor neergezet en de support binnen het team is geweldig. Er zijn zoveel mensen die mij in al die jaren hebben gesteund. Eerst om naar het WK te komen en vervolgens om in dit kampioenschap te groeien. Ik wil iedereen daarvoor bedanken, want anders had ik niet zover kunnen komen. In het bijzonder wil ik mijn familie en sponsoren bedanken; deze wereldtitel is ook van jullie!” 

Reacties