Vrijwilligers wekelijks aan het werk in de Grote Otterskooi

Foto: Erik Driessen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten werken sinds deze maand elke donderdag in de Grote Otterskooi bij Dwarsgracht. Tot dusver kon de organisatie de jaarlijkse klussen in de grootste eendenkooi van Europa in een paar dagen klaren, maar het onderhoud vergt steeds meer tijd.

Dat heeft voor een groot deel te maken met de levensduur van de rieten schermen, vertelt boswachter Roelof de Jonge. “De NoordWestGroep heeft tien jaar geleden alle schermen vernieuwd. Die zijn langzamerhand weer aan vervanging toe. En vergis je niet: er staat hier ruim 1  kilometer aan schermen.”

Een beste klus. Bovendien nemen de maaiwerkzaamheden ook veel tijd in beslag. Maaien kan in de eendenkooi alleen met een bosmaaier. Die heeft donderdag Gert van Es in handen, een van de vrijwilligers die wekelijks de vaartocht naar de eendenkooi maakt. “Een prachtige werkplek”, zegt de ex-marinier uit Darp. Hij werkt graag in de natuur. “Je komt op plekken waar weinig mensen komen. En tegelijkertijd bouw je sociale contacten op”, vertelt Van Es, die oorspronkelijk uit het westen komt. 

De Otterskooi is sinds 1940 in bezit van Natuurmonumenten. Daarvoor runde de familie Otter jarenlang de kooi. Het is nog een van de 118 eendenkooien in Nederland. “Net zoals in de meeste kooien worden hier geen eenden meer gevangen. Ik denk dat er nog hooguit 35 kooien zijn waar dat wel het geval is”, vertelt De Jonge. 

Natuurmonumenten wil de kooi graag bewaren om de cultuurhistorie in het gebied te laten zien. In het zomerseizoen gaan veel excursies naar de eendenkooi met de drie kooiplassen en negen vangpijpen. “Dan willen we wel een kooi in goede staat laten zien. En dat is de Grote Otterskooi nog steeds. Maar we maken de keuze voor structureel onderhoud in plaats van eens in de zoveel tijd groot onderhoud.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen