Kikuyu brilvogel mooiste vogel van de vogeltentoonstelling Vogelkring Steenwijk en Omgeving

De Vogelkring Steenwijk en Omgeving organiseert ook dit jaar haar jaarlijkse vogelshow. Door 23 leden waren 252 vogels bijeen gebracht. 

Tevens hebben 19 leden van de Speciaalclub Kleurkanaries Noord Nederland 125 kleurkanaries op de tentoonstelling van de Vogelkring ondergebracht.
Dinsdag 5 november zijn deze vogels gekeurd door een vijftal gediplomeerde keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.
Deze keurmeesters waren zeer goed te spreken over de kwaliteit. Vogels van uitzonderlijke klasse, dit ook gelet op de hoge puntenwaarderingen.
Woensdagavond 7 november was de opening van de show, welke door een zeer groot aantal belangstellenden werd bijgewoond.
Allereerst werd een tweetal leden in de bloemetjes gezet. Joop Huisman werd om zijn buitengewoon bijzondere verdiensten van de afgelopen 40 jaar, waarvan zo’n 35 jaar als bestuurslid benoemd tot erelid. Helaas kon Joop Huisman niet aanwezig zijn.

Ook Jan Kist kreeg een mooie onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid van verdienste vanwege zijn bijzondere verdiensten de afgelopen 40 jaar vooral tijdens de diverse tentoonstellingen.
Aan Jan Kist werd de bijbehorende oorkonde overhandigd door voorzitter Henk van Dijk van de Vogelkring, hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt.
De voorzitter van de Slos, Dhr. J. Vermeulen reikte vervolgens de bijbehorende prijzen uit. Peter Antonissen uit Gorredijk werd kampioen bij de kleurkanaries met een zwart rood mozaïek type 2 van 93 punten.

Piet Verlegh uit Havelte werd kampioen bij de kleurkanaries stammen met een rood  schimmel met in totaal 364 punten. Poul Koster uit Nijeveen werd bij de kleurkanaries kampioen stellen met agaat geel mozaïek type 2 van 183 punten.
Egbert Jan Veen uit Steenwijk werd kampioen bij de Vorm- en postuurkanaries. Hij kweekte een gloster consort  en die verdiende 93 punten.
Bij de Tropische vogels werd Nico Plat uit Zuidveen kampioen bij de enkelingen. Zijn kikuyu brilvogel Werd gewaardeerd zoals gemeld 94 punten. Hij verdiende daarbij het felbegeerde Bondskruis.
Ook  werd hij  kampioen bij de stammen. Zijn Europese baardmannetjes verdienden 374 punten. Bij de stellen werd Piet Verlegh uit Havelte kampioen met een stel Europese groenlingen van 186 punten.

Bij de tropische vogels OK werd Willem Smit uit Steenwijk kampioen. Zijn Timor zebravink kreeg 91 punten .Appie van Gelder uit Oldemarkt werd kampioen bij de grasparkieten, zijn cinnamon grijsgroene grasparkiet kreeg 92 punten. Bij de stellen grasparkieten werd Jaap van Essen uit Steenwijk kampioen, zijn grijze grasparkieten kregen 182 punten.

Kampioen bij de Grote Parkieten werd Bert Piest uit Steenwijk. Zijn zelf gekweekte schubbenlori verdiende 93 punten, kampioen OK bij de grote parkieten werd Marius Bolding uit Steenwijk. Zijn Pennantrosella kreeg 92 punten.

Tot slot werden een kleurkanarie agaat geel mozaïek type 2 van Poul Koster  uit Nijeveen, een postuurkanarie gloster corona van Egbert Jan Veen uit Steenwijk, een Chinese dwergkwartel gepareld hen van Cor van Elven uit Steenwijk,  een lichtgroene grasparkiet van Jaap van Essen uit Steenwijk en een Catharinaparkiet grijsvleugel turquoise van Sake van der Wal uit Steggerda beloond met een Bondsmedaille, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.
Nico Plat uit Zuidveen was winnaar van de Willy’s Loppis bokaal, beschikbaar gesteld door het gelijknamige museum te Havelterberg, behorend bij de mooiste vogel van de Vogelkring.  Het was een Kikuyu brilvogel van maar liefst 94 punten. Uit handen van mevrouw Molenkamp ontving hij de bijbehorende wisselbeker.
Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt van de kleurkanaries van de Specilaaclub Kleurkanaries Noord Nederland. De bijbehorende prijzen werden uitgereikt door Dhr. Van der Wal, vice voorzitter van de SKNN. De mooiste lipochroom kanarie was een witte kleurkanarie met 93 punten van P. Ottens uit Farmsum. De mooiste melanine kanaries was van W. Wijkhuizen uit Hardegarijp. Deze isabel opaal witte kanaries werd beloond met 93 punten.de mooiste mozaïek kleurkanarie was van Dhr. P. Koster uit Nijeveen. Deze geel mozaïek type 1 verdiende 94 punten. Door de aanwezige keurmeesters werd deze kleurkanarie ook uitgeroepen tot mooiste kleurkanarie van de gehele tentoonstelling. De bijbehorende trofee werd uitgereikt door Dhr. Henk Hulleman uit Steenwijk, in het verleden een bekende kanariekweker, die het zelfs tot wereldkampioen heeft geschopt.

Aan het eind van deze prijsuitreikingen verrichte de voorzitter van de Slos de opening van de tentoonstelling, waarna de aanwezigen geruime tijd konden genieten van al het moois dat er tentoongesteld werd.
De vogeltentoonstelling is nog voor het publiek geopend op vrijdag 8 november 2019 van 14.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 9 november 2019 van 10.00 uur tot 15.00 uur.

De entree is gratis en bovendien is er een prachtige zaalverloting aanwezig met mooie prijzen. Ook is er gelegenheid vogels aan te schaffen. Tevens wordt er voorlichting gegeven omtrent het houden, verzorgen en kweken van vogels een en ander in het kader van dierenwelzijn.
De locatie waar dit alles plaats vindt is het SLOS gebouw aan het parkeerterrein De Schans te Steenwijk, Oostwijkstraat 10a.

Reacties