Vrijwilligers werken ochtend in de natuur

Foto: Erik Driessen

Overal in Nederland werkten vrijwilligers zaterdag in de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Ook in De Wieden trokken ruim twintig mensen passende kleding aan voor een ochtendje boompjes steken. “Een aantal vrijwilligers en ook Waterscouting Giethoorn had zich aangemeld en toen de ouders de kinderen brachten, besloot een aantal zelf ook mee te helpen”, vertelt Erica Prikken van Natuurmonumenten, die de actie in De Wieden samen met collega Roelof de Jonge organiseert.

Ze staat op een stuk rietland niet ver van het beheerkantoor aan de Ronduite. Daar Netk als vorig jaar kunnen vrijwilligers daar aan de slag om de verbossing van een stuk overjarig riet tegen te gaan. Door de jonge boompjes te verwijderen tussen het riet blijft het leefgebied van de moerasvogels, zoals baardmannen en blauwborsten, in stand gehouden. Tot dat moment is het prima weer in de Wieden, al komt er volgens de radar nog wel wat neerslag aan.

Dat deert Bianca de Smit uit Steenwijk in ieder geval niet. Ze vindt het ‘heerlijk’ om een ochtendje mee te helpen in de natuur. “Ik heb een kantoorbaan en het nadeel daarvan is dat je altijd binnen zit. Lekker buiten zijn en je handen uit de mouwen steken vind ik hartstikke leuk. Zeker in een gebied waar ik vaak kom. Dat je nu mag meehelpen, vind ik een mooi aanbod. En je leert nog mensen kennen ook.”

Want De Smit werkt samen met moeder en dochter Misja en Kaat Boonzaaier. Dochter is lid van de Waterscouting in Giethoorn. “De boten zijn uit het water en vanaf dat moment zoeken we andere activiteiten voor de zaterdagen”, legt Misja de reden van de komst naar de Ronduite uit. Zelf is ze ook nog om een andere reden aan de slag, vertelt ze. “We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor de natuur. Als we af en toe mee helpen, wordt Nederland nog mooier.”

Dochter Kaat vindt het ook leuk om mee te helpen. Ze puft net even uit, leunend op haar spade. Dat spitten is best pittig, zegt ook scoutinggenote Hanne-Marie uit Sint Jansklooster even verderop. Na toch nog een pittige bui  wacht na het buffelen gelukkig nog een lekkere lunch om de ochtend af te sluiten.

Reacties