Deel je kookkunsten met de buurt met Thuisafgehaald

Geen zin om te koken, het overkomt ons allemaal wel eens. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de snackbar, halen we een pizzaatje of kiezen we voor een kant en klaarproduct uit de supermarkt. Maar er is meer keuze; want er bestaat ook zoiets als “Thuisafgehaald”.

Thuisafgehaald is een platform waarbij thuiskoks hun kookkunsten delen op de website www.thuisafgehaald.nl.
Als afhaler kan je inloggen en kijken wat er zoal in de buurt wordt gekookt. Je reserveert een maaltijd en dan kan je op het aangegeven tijdstip je maaltijd halen. Ontzettend makkelijk. Bij veel thuiskoks moet je zelf je bakjes meenemen, dat is goed voor het milieu want die bakjes gebruik je een volgende keer gewoon weer.

Marianne de Lange is zo’n thuiskok die haar maaltijden deelt met de buurt, op de website is Marianne te vinden onder de naam Prinselijk Lekker. Vandaar dus dat ik met twee bakjes bij haar voor de deur sta in een gezellige straat in Steenwijk. Als Marianne de deur open doet ruikt het heerlijk, vandaag staat “kerrie-aardappelgratin met bloemkool en ham” op het menu. Ik moet nog eventjes wachten met het laten vullen van de bakjes, eerst wil ik wat meer weten over de motivatie van Marianne om mee te doen aan Thuisafgehaald.

Marianne komt uit de Thuiszorg en heeft gewerkt met ouderen. Vanuit haar opgedane ervaring zou ze graag deze doelgroep willen bereiken met haar kookkunsten. Op dit moment lukt dat nog niet zo “oudere mensen hebben vaak geen internet, dus zijn ze niet op de hoogte van Thuisafgehaald”.
Marianne is zoals veel thuiskoks begonnen aan het delen van maaltijden uit een soort idealisme, mensen ontmoeten en vooral ook de doelgroep oudere, eenzame mensen. Koken is voor haar echt een hobby en met Thuisafgehaald kan ze lekker aan de slag. Marianne kookt drie avonden in de week voor haar afhalers.
Eraan verdienen wil ze niet, het is een hobby. De prijs van de maaltijden ligt rond kostprijs; de inkoopprijs van de verse ingrediënten, kruiden etc. en een beetje kosten voor gas en elektra.
Familieleden vinden het ook wel handig dat Marianne zo graag kookt, zij komen ook met regelmaat een huisgemaakte maaltijd afhalen.
“Ik gebruik verse ingrediënten” zegt Marianne “dus geen kant en klare sauzen en als ik lasagne maak, dan maak ik de bladen ook nog zelf”.

Er bestaat ook zoiets als “Bijzonder Thuisafgehaald”, een bijzonder mooi initiatief voortkomend uit Thuisafgehaald. Speciaal voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben rond de avondmaaltijd; mensen die zelf, door ziekte bijvoorbeeld, niet meer kunnen koken, of mensen die anderzijds hulpbehoevend zijn. De thuiskoks die zich opgeven voor Bijzonder Thuisafgehaald bieden extra service; ze kunnen de maaltijd thuis brengen, of in plaats van via internet te bestellen heeft de afhaler telefonisch contact met de kok.
Hoe en welke extra service geleverd wordt, dat bepaald de kok zelf en natuurlijk in overleg met de afhaler.
Marianne doet ook mee aan Bijzonder Thuisafgehaald. Ze is bereid om maaltijden thuis te brengen in haar buurt. Ook kan ze desgewenst rekening houden met bijvoorbeeld een suikervrij dieet of met mensen die geen pittig eten kunnen verdragen.

Mijn bakjes zijn inmiddels gevuld en het is tijd om te vertrekken om thuis te gaan genieten van mijn zelf afgehaalde maaltijd.
De “kerrie-aardappelgratin met bloemkool en ham” smaakte prima! Een aanrader, deze thuiskok, te vinden op www.thuisafgehaald.nl.

Reacties