Steenwijkerland investeert fors in kwaliteit openbare ruimte

Foto: Gemeente Steenwijkerland

De komende drie jaar krijgt de openbare ruimte in Steenwijkerland een flinke oppepper. Per jaar is daarvoor € 200.000 beschikbaar. Dat geld komt bovenop het budget voor het reguliere beheer en onderhoud. Wethouder Melvin Smit: ‘Het extra geld is bedoeld voor mooie projecten die een plus geven aan onze leefomgeving. Voor 2023 lagen er al de nodige wensen en ideeën uit de kernen en wijken op de plank. Hieruit hebben we op basis van een aantal criteria een selectie gemaakt en daar gaan we in het najaar mee aan de slag.’ Welke projecten er in 2024 en 2025 uitgevoerd worden, is nog niet bekend. Daarover gaat de gemeente met alle plaatselijk belangen en wijkverenigingen om tafel.

In 2023 worden vanuit het geld dat beschikbaar is voor de ‘opwaardering van de openbare ruimte’ de volgende projecten uitgevoerd: 

  • Op meerdere plekken in de gemeente worden groenstroken en grasvelden ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Dat geeft een kleurrijk gezicht en is ook goed voor de biodiversiteit.
  • In Giethoorn wordt het straatbeeld bij De Rietlanden/Cornelisgracht verbeterd. De parkeerplaatsen worden onder handen genomen, er komt een goede afvoer voor het water op de weg en meer groen. 
  • In Scheerwolde wordt gezorgd voor een goede zwemplek. Bij voorkeur op een nieuwe locatie. Als dat niet mogelijk blijkt, krijgt de huidige zwemplek nieuwe voorzieningen, zoals een steiger, bankjes, fietsenrek en een nieuwe ballenlijn. 
  • In Oldemarkt wordt de buitenverlichting van de Hervormde Kerk verbeterd en verduurzaamd.
  • In Kalenberg krijgt de loswal/overstapplaats een flinke plus door betere bestrating, de aanleg van goede afwatering en onderhoudswerkzaamheden aan de kade. 
  • In Eesveen wordt in de bebouwde kom het dorpsgevoel teruggebracht. De plannen daarvoor worden nog concreet uitgewerkt met plaatselijk belang en een speciale werkgroep. 

 

Wethouder Melvin Smit: ‘Deze projecten stonden al op een wensenlijstje dat we door de plaatselijk belangen en wijkverenigingen hebben laten checken. De planning en uitvoering ervan pakken we ook samen op. Het wensenlijstje gaan we voor de komende twee jaar verder uitbreiden met nieuwe ideeën. Natuurlijk kun je het geld maar één keer uitgeven en zul je keuzes moeten maken. Maar al met al gaan we in de hele gemeente echt mooie dingen doen. Daar profiteren we allemaal van. Ik zou daarom tegen iedereen willen zeggen: heb je een goed idee voor je woonomgeving, meld het vooral bij je plaatselijk belang of wijkvereniging.’ 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen