Steenwijkerland wil na corona goed uit de startblokken

Foto: Pixabay

De gemeente Steenwijkerland wil maatschappelijke organisaties een financiële steun in de rug geven om na de coronacrisis weer een goede doorstart te kunnen maken.

Onder het motto ‘sterker uit de crisis’ is het bestaande Vitaliteitsfonds daarom uitgebreid. Daarnaast introduceert het college van B&W een nieuwe subsidieregeling voor activiteiten die zorgen voor ontmoeting, binding en betrokkenheid. Wethouder Trijn Jongman: ‘Veel activiteiten hebben lange tijd stilgelegen. Het weer op gang komen zal niet voor elke organisatie even makkelijk zijn. Daarom willen we de helpende hand bieden. Wat we daarnaast zien is dat iedereen de behoefte heeft om elkaar weer te ontmoeten. Ook dat willen we als gemeente stimuleren. Speciaal daarvoor hebben we de subsidieregeling ‘Frisse start na corona’ in het leven geroepen waar zowel maatschappelijke organisaties als inwoners een beroep op kunnen doen.’ Binnenkort worden beide regelingen breed onder de aandacht gebracht. Vanaf dat moment kunnen belangstellenden ook online een aanvraag doen.

Tot nu toe werd het Vitaliteitsfonds als noodfonds ingezet voor maatschappelijke organisaties die door de coronacrisis in financiële problemen waren gekomen. Straks kan er ook een aanvraag worden gedaan voor uitbreiding of verbetering van het aanbod. Tegelijkertijd is de termijn om een aanvraag in te kunnen dienen verlengd tot en met 31 maart 2022. ‘Wethouder Trijn Jongman: ‘Een bewuste keuze, want zo krijgen organisaties voldoende tijd om hun aanbod door te ontwikkelen.  Doordat alles lang heeft stilgelegen en de vraag daardoor ook is veranderd, zullen organisaties soms daartoe genoodzaakt zijn.’ Tot eind maart volgend jaar is binnen het Vitaliteitsfonds zo’n € 250.000 te verdelen. 

Nieuw is straks de subsidieregeling ‘Frisse start na corona’, bedoeld voor activiteiten waarbij ‘elkaar ontmoeten’ centraal staat. Dat kunnen activiteiten zijn op buurt- of wijkniveau óf bijvoorbeeld activiteiten voor vrijwilligers bij maatschappelijke organisaties. Wethouder Trijn Jongman: ‘Die sociale cohesie willen we stimuleren. Natuurlijk doen inwoners dat vooral ook zelf, maar soms kan een extra stimulans of duwtje in de rug handig zijn.’ In de pot zit een bedrag van € 75.000. Per aanvraag is de subsidie maximaal € 1.000. 

Beide regelingen kunnen straks via de gemeentelijke website worden aangevraagd. Binnenkort volgt daarover zowel via krant als social media meer informatie.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen