Parkeeronderzoek vanuit de lucht

Foto: Pixabay

Hoeveel auto’s van bewoners staan er ’s avonds geparkeerd in de binnenstad van Steenwijk? Om dat in beeld te brengen kiest de gemeente Steenwijkerland niet voor het gebruikelijke handmatig tellen, maar voor de inzet van een drone.

De innovatieve methode komt uit de koker van een lokale partij die dit verder wil ontwikkelen en daarvoor praktijkervaring wil opdoen. Bram Harmsma, verantwoordelijk wethouder voor de binnenstad van Steenwijk: ‘Dit parkeeronderzoek stond bij ons al op de planning. Tegelijkertijd zocht de ontwikkelende partij, de firma Roelofs, een casus om ervaring op te doen. Een mooie win-win dus. Het is een oplossing die past bij tijd van nu. De speciaal ontwikkelde software zorgt ervoor dat de gemaakte foto’s eenvoudig worden verwerkt. Het resultaat is een goed beeld van de parkeersituatie. Een stuk efficiënter dan ’s avonds de straat op om auto’s te tellen.’ De eerste meting gebeurt in een van de aankomende weken. Vervolgens gaat de drone ook na de zomerperiode nog een keer de lucht in.

De drone maakt foto’s op een hoogte van ca 30 meter met een hoek van 90 graden. Kentekens en ook personen zijn op deze manier niet te herkennen. De drone gaat alleen omhoog op plaatsen waar foto’s gemaakt worden (parkeerplekken) en vliegt dan ook niet door de winkelstraat. Verkeerswethouder Marcel Scheringa: ‘We gaan zorgvuldig met ieders privacy om. Achtertuinen zijn bijvoorbeeld al van de foto’s afgeknipt voordat ze worden verwerkt. Ook kan de software alleen auto’s herkennen. Je kunt dus op het moment dat de foto’s worden gemaakt rustig over straat lopen. Je wordt niet herkend. Het gaat ons erom dat we kunnen zien hoeveel auto’s er in de straat staan. Meer informatie hebben we niet nodig.’ 

De informatie die de dronefoto’s opleveren wordt gebruikt bij het actualiseren van het parkeerbeleid voor de binnenstad van Steenwijk. 

Reacties