Opnieuw de liefde centraal tijdens Passie voor Bach in Grote Kerk Steenwijk

Foto: FPB Steenwyck

Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel, klinkt ook dit seizoen weer in Steenwijk. Een ensemble van het symfonische orkest van Oost-Nederland speelt in de Grote Kerk de muziek van Bach en tijdgenoten.

Op zondag 21 januari om 16.00 uur is het uit Phion-musici bestaande ensemble Himmelsburg opnieuw te horen met het programma ‘Con Amore II’. Net als voorgaand seizoen een programma waarin de liefde centraal staat. Naast de muziek van Bach klinkt er prachtige muziek van Buxtehude en Graupner. Als solisten zijn Erna de Koning (hobo) en Kristen Witmer (sopraan) te beluisteren. Kaarten zijn verkrijgbaar via Rabo Theater De Meenthe.

 Passie voor Bach

Con Amore II is het tweede concert in de serie over het meesterschap van Bach in Steenwijk. De aardse en de hemelse liefde staan centraal in dit concert. In de bruiloftscantate van Dietrich Buxtehude, een van Bachs jeugdhelden, gaan die twee hand in hand. Met zijn cantate Liebster Jesu, mein Verlangen haakt Bach aan bij de traditie van dialoogcantates waarin sopraan Kristen Witmer de rol van de menselijke ziel vertolkt en de bas de ‘vox Christi’, de stem van Christus. De mystieke liefde staat centraal: de vereniging van God met de menselijke ziel. Bach gebruikte een tekst die oorspronkelijk voor zijn collega Christoph Graupner uit Darmstadt werd geschreven. Van hem horen we een concert voor de wat lager gestemde ‘liefdeshobo’ die in die jaren populair was vanwege zijn warme klank. Solist daarbij is Erna de Koning.

Het ensemble

Ensemble Himmelsburg is vernoemd naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. De serie ‘Passie voor Bach’ is een coproductie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De uitvoeringen in Steenwijk zijn tot stand gekomen door de samenwerking van Rabo Theater De Meente en Stichting Grote Kerk Steenwijk met steun van de gemeente Steenwijkerland. Omdat de concerten op zondagmiddag zijn en niet veel langer dan een ruim uur duren zijn ze heel geschikt voor mensen die kennis willen maken met klassieke muziek. Kinderen zijn ook van harte welkom. Daarvoor is er een kinderticket beschikbaar voor vijf euro.

Na dit concert volgen er nog concerten op 3 maart en 26 mei. Ieder concert ook weer met een eigen thema. Alle informatie over 21 januari is te vinden op: https://www.demeenthe.nl/theater/voorstellingen/passie-voor-bach-passie-voor-bach/21-01-2024-16-00/

PASSIE VOOR BACH –  Con Amore II Grote of St. Clemenskerk Steenwijk, 21 januari 16:00

Ensemble Himmelsburg

Pieter Dirksen muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool

Erna de Koning hobo en oboe d’amore

Kristen Witmer sopraan

N.t.b. bas

  1. Graupner, Concerto voor oboe d’amore in C, GWV 302
  2. Buxtehude: Drei schöne Dinge sind, BuxWV 19
  3. Buxtehude:Fuga in g-klein, BWV 1026

J.S. Bach: Liebster Jesu, mein Verlangen, BWV 32

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen