Groots programma tijdens ONTZET Festival op 15 juli

Foto: Wilbert Bijzitter

Ga mee naar het jaar 1523. De dag vóór de grote brand die Steenwijk volledig in as legde. Zes huizen en de Grote Kerk werden destijds gespaard. Er is markt, ambachtslieden trekken naar de stad, de kermis zorgt voor gezelligheid en vertier. Het leger staat paraat. De Steenwiekers vieren feest! Iedereen die zaterdag 15 juli een bezoek brengt aan het ONTZET Festival kan dit meebeleven. 

Middeleeuwse markt op de Markt

Bezoekers wanen zich deze dag in een compleet andere wereld; terug naar de 16e eeuw. Naar het Steenwijk ten tijde van het Steenwijks Ontzet (1581 en 1592). Op de middeleeuwse markt is het een bonte mengelmoes van kooplieden, handelaars en schutters. Er zijn parades, exercities, battles en verschillende demonstraties. De kinderen kunnen zich vermaken in de speciale kinderstraat bij het stadsmuseum. Speciaal voor de gelegenheid is het museum op 15 juli gratis te bezoeken. 

Officiële opening om 11.00 uur

De scouting heeft een eigen kampement op de Markt en er is straattheater en doorlopend muziek. Het Ontzet Festival wordt om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Harmsma, de voorzitter van Steenwijk Vestingstad en Johan van de Kornput. De vlag gaat in top en iedereen is welkom om daarbij te zijn.    

Kampement bij de Onnapoort 

De Scutterie van Sint Clemens heeft meerdere schutterijen uitgenodigd die hun kampement hebben opgeslagen bij de Onnapoort. Wie hier een kijkje neemt, voelt de sfeer van destijds. De soldaten wachten tot Johan van den Kornput het bevel geeft om ten strijde te gaan. Om 13.00 en 15.00 uur wordt er daadwerkelijk met het kanon geschoten op De Wallen. Hangboogvereniging Robin Hood gaat ook terug naar 1523 en is op het Terreplein te vinden. Voor een kleine bijdrage kan hier een schot gewaagd worden. 

Historische stadswandelingen
Het is ook mogelijk om onder leiding van een ervaren gids een historische stadswandeling, met of zonder lunch bij ‘t Veerhuys, te maken. Een interessante en leerzame belevenis. De stadsgidsen zijn deze dag in 16e eeuwse kledij gehuld en leiden de deelnemers rond door de historische binnenstad. Zij weten alle ins- en outs te vertellen over de bijzonder geschiedenis van de Vestingstad. De inschrijving voor deze wandelingen is inmiddels gestart. 

‘Muziek en verhalen uit de middeleeuwen’ in de Grote Kerk 

Wat gebeurde er allemaal in 1523? Hoe zat het precies met die enorme brand? Het wordt door verhalenverteller Jan Wiersma haarfijn uitgelegd. Op drie momenten in de middag pakt hij het podium in de Grote Kerk om bezoekers mee te nemen naar deze voor Steenwijk zo bepalende gebeurtenis. Het is een verhaal van veerkracht. Daarnaast wordt er in de kerk vanaf 11.30 uur doorlopend middeleeuwse muziek gespeelt. Orgelmuziek en koperblazers wisselen elkaar af. De Steenwijker Toren is tijdens het Ontzet Festival gratis te beklimmen. 

Groot podium op de Markt

Om 13.00 en 14.30 uur is de voorstelling ‘Johan van den Kornput – het ware verhaal’. Op het grote podium gaan Henk Vording, Sjef Damhuis, Raimond Obbink Jan ten Wolde met elkaar in conclaaf. Als afsluiting van het Onzet Festival wordt er om 16.00 uur feest gevierd met de band Plunder. Het vijftal muzikanten zorgt voor het toepasselijke slot van een ontzettend, grootse en veelzijdige dag. 

Krachten zijn gebundeld 

Het ONZET Festival is op initiatief van Steenwijk Vestingstad georganiseerd in nauwe samenwerking met Scutterie van Sint Clemens, Steenwijks Ontzet, Stadsmuseum Steenwijk, Gemeente Steenwijkerland, De Grote Kerk, Stadsgidsen Steenwijk, Torenwachters, Historische Vereniging Steenwijk en omstreken, Scouting Johan van den Kornput en Handboogvereniging Robin Hood. 

Mede dankzij een financiële bijdrage van Provincie Overijssel ‘Het verhaal van Overijssel’ en de gemeente Steenwijkerland kan een programma van deze omvang gratis worden aangeboden.  

Het actuele programma met tijden en een plattegrond met de activiteiten is te vinden op www.steenwijkvestingstad.nl 

AVONDPROGRAMMA

Vanaf 21.00 uur

BIEB OUTDOOR XXL

21.00 – 01.00 uur | Markt Steenwijk | Gratis Toegang

De beste DJ’s staan deze avond op het grote podium op de Markt. Harrie Snijder, $hirak, Team Rush Hour en Hardez zorgen ervoor dat heel Steenwijk uit z’n dak gaat.

LIVE IN HET PARK

21.00 uur – Bogey and the Longhorn 

In het sfeervolle Park Rams Woerthe organiseert Rabo Theater De Meenthe ‘Live in het Park’. Deze avond kun je genieten van Bogey and the Longhorn. Tickets via www.demeenthe.nl 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen