Bijzondere perenboom geschonken aan Tuinbouwschooltuin Frederiksoord

Foto: Tuinbouwschooltuin

Woensdag 1 december schenkt dochter van beroemd docent Lubberts een bijzondere perenboom aan de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord. Dit is een 20 jaar oude ‘Condo’. Dit unieke ras is ontwikkeld op de tuin door deze docent.

Deze perenboom is een heuse ´Condo’, een ras ontwikkelt door docent G. Lubberts. Behalve dat hij chef fruitteelt en docent was hield Lubberts zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe appel- en perensoorten. Door twee verschillende soorten rassen te kruisen krijg je nakomelingen die eigenschappen dragen van beide ouders. Het lukt maar zelden om daar een verbetering uit te krijgen. Maar het lukte de heer Lubberts wel!
In 1950 kruiste hij onder andere o.a.de perenrassen Conference en Doyenné du Comice.

Hoe krijg je een nieuw ras?

Lubbers zaaide de pitjes uit van de bestoven vruchten. Maar voordat er vruchten hangen aan een perenboom die gezaaid is ben je al gauw 10 jaar verder. In 1963 viel één zaailing hem op door de kwaliteit van de vruchten. Door van die zaailing takjes (enten) op onderstammen te enten kon hij het ras vermeerderen. Hij noemde het ras Condo, gevormd door de beginletters van de voorouders. Zo kwam er een nieuwe soort – dit komt dus zelden voor.

Heerlijk van smaak

Hoewel Condo beter smaakt en een mooiere vorm heeft dan Conference en vruchtbaarder is dan Doyenné du Comice, werd het ras toch niet op grote schaal door de beroepsfruittelers aangeplant. De reden is dat Condo peren minder lang te bewaren zijn dan Conference.

Voor particuliere tuinen is de Condo zeker aan te bevelen omdat de boom veel en snel draagt en heerlijk van smaak is.

Schenking

Eén van de eerste Condo-bomen heeft 20 jaar lang in de tuin gestaan van Betty Feitsma-Lubberts, dochter van oud-docent Lubberts. Zij heeft besloten de boom te schenken aan de Stichting Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord.

Zij komt op woensdag 1 december samen met haar zus Marijke en nog een aantal familieleden de boom feestelijk planten. Dinsdag 30 november is de boom voorzichtig over het dak van haar woonhuis getakeld en getransporteerd naar Frederiksoord.

Tuinbouwschooltuin

Majoor van Swietenlaan 15

8382 CE Frederiksoord

Datum

woensdag 1 december om 10.30 uur.

Corona

We volgen de Corona maatregelen.

Contactpersoon

Bestuurslid Martin Wemes  tel: 06-15152682
Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord www.tuinbouwschooltuin.nl

Reacties

Cookieinstellingen