Monumentenweekend in de Koloniën van Weldadigheid

Foto: Stichting Weldadig Oord

Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord staan in het weekend van 10, 11 en 12 september in het teken van het Monumentenweekend. Meer dan dertig monumenten en bezienswaardigheden vertellen het unieke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid dat afgelopen juli werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Drie dagen lang zijn er extra activiteiten om bezoekers kennis te laten maken met het bijzondere gebied waar een geschiedenis van meer dan 200 jaar is te zien. 

 

Meer dan 30 monumenten vertellen een uniek verhaal
Traditioneel zijn in het tweede weekend van september veel monumenten geopend tijdens de Open Monumentendag. Nu dat dit jaar door COVID wederom niet mogelijk is, heeft de Stichting Weldadig Oord gemeend om net als vorig jaar op een andere manier aandacht te geven aan de talrijke monumenten. De bestaande monumenten fiets- en wandelroutes in het gebied zijn er immers uitermate geschikt voor om de imposante gebouwen en karakteristieke huisjes van de buitenzijde te bezichtigen. Deze routes voeren onder andere langs de koloniehuisjes, het Koloniekerkje, Huis Westerbeek, het logement en postkantoor. 

 

Op fietse of wandelend het bijzondere gebied ontdekken
Startpunt van de wandel- en fietsroutes is in Frederiksoord bij Museum De Proefkolonie. Fietsen, e-bikes en e-koloniescooters zijn te huur bij het Fietstransferium in Frederiksoord of de dependances bij Eethuys de Steen in Willemsoord of Grenzeloos in Doldersum.  

 

Terug naar 200 jaar geleden toen Johannes van den Bosch het gebied stichtte 

Voor een extra leuke beleving kan er gekozen worden voor een rondrit met de kolonietram of de Elektrische Kolonie Express. In het Koloniehuisje vertelt koloniste Jansje Biemans alle geheimen van 200 jaar geleden en in het Kolonieschooltje in de Tuinbouwschooltuin geeft juffrouw Gootjes een lesje. In Willemsoord kan de audiotour ‘Op Paupervisite’ worden gelopen of kan de Virtual Reality Experience worden bezocht. 

 

Uitgebreide brochure met informatie en routes
Het volledige programma en de routes staan op www.weldadigoord.nl. Hier is ook de informatie over reserveren en verkoop van tickets te vinden. Een brochure met plattegrond en meer informatie is verkrijgbaar bij onder andere museum De Proefkolonie, het Huygens Huys en het Logement in Frederiksoord. 

Reacties

Cookieinstellingen