ONTZETtend feest met 16e eeuwse markt

Foto: Jeroen Verbiest

Het laatste Vestingfeest van dit jaar wordt afgesloten met het ‘ONTZETtend’ feest. We gaan terug naar de jaren 1581 en 1592 toen Steenwijk het Spaanse beleg wist te doorstaan. Na vier maanden strijd geven de vijandige troepen op en druipen af. De inwoners zijn uitzinnig van vreugde en vieren groots feest. Een bijzondere geschiedenis die tijdens het Vestingfeest extra aandacht krijgt. Iedereen, jong en oud, kan dit meebeleven. 

Terug naar 500 jaar geleden

Anno 2021 wordt de Markt in Steenwijk omgetoverd tot een 16de eeuwse markt. Hier waan je je in het leven van 500 jaar geleden. Verschillende toneelgroepen zoals De Slag en de Stoot), troubadours en ambachtslieden zorgen voor vermaak. De smid, touwslager, pottenbakker, papierschepper, boekbinder en de houtsnijder geven geheel in stijl allerlei demonstraties en er zijn verschillende proeverijen. En …… het ‘Wesen van Saeftinge’ is te vinden op de Markt. Al nieuwsgierig? 

De tijd van troubadours, narren en excercities 

Uiteraard mag de Scutterie van St. Clemens deze dag niet ontbreken. Onder aanvoering van Johannes van den Kornput geven zij om 11.00 uur het startsein door het hijsen van de vlag en het uitvoeren van exercities. Ook in de winkelstraten is er volop vertier. Het muzikale ‘Gheselscap Goet ende Fyn’ zorgt voor vrolijke klanken, Fabela de muzikale nar speelt op de luit en neemt zijn kleine stokhondje mee en waarzegster Madame Roza geeft een mysterieus kijkje naar de toekomst. 

Het unieke verhaal van de Vestingstad
Deze feestelijke dag wordt mede georganiseerd door Stichting Steenwijks Ontzet, De Scutterie van Sint Clemens en de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken. Afgelopen maanden is er een mooie samenwerking ontstaan tussen deze partijen en de organisatie van Steenwijk Vestingstad. Met elkaar is geprobeerd om het bijzondere verhaal van Steenwijk te vertellen en onderdeel te maken van de Vestingfeesten. De ervaringen zijn positief en deze samenwerking gaat zeker een vervolg krijgen.  

Het actuele programma wordt gepubliceerd op www.steenwijkvestingstad.nl

Reacties

Cookieinstellingen