Het Nederlands Bach Consort omlijst concerten met persoonlijke verhalen

Foto: Gerard van der Sluijs

Op vrijdag 27 augustus start de concertreeks ‘Verhalen en Koralen’ van het Nederlands Bach Consort, waarbij op zondag 29 augustus de Lebuinuskerk in Deventer wordt aangedaan.

Een bijzonder programma met ontroerende muziek en persoonlijke verhalen verteld door Peter Lusse. Want hoe is het om musicus te zijn in coronatijd? Hoe is het als een groot deel van je muzikale identiteit abrupt tot stilstand komt? Het hart van het programma is Bach’s ontroerende Ciaconna in D-mineur in een prachtige bewerking van David van Ooijen voor gitaar en zang, waarbij Bach’s koraalstrofen door de ciaconna verweven zijn. Ook het bekende’Bist du bei mir’ zal te horen zijn in een bijzondere bewerking. Verder hoopvolle muziek van Barber, Rutter en MacMillan. De kaartverkoop voor Verhalen en Koralen is inmiddels gestart via www.hetnederlandsbachconsort.nl

De concertreeks van ‘Verhalen en Koralen’ vindt plaats in Overijssel en zal, na de de start in Zwolle op 28 augustus in de Lebuiniuskek in Deventer en op 29 augustus in de Grote Kerk te Steenwijk te horen zijn. Medeoprichter en countertenor van Het Nederlands Bach Consort, Sytse Buwalda, gaf op vrijdag 13 augustus een interview over het oprichten van Het Nederlands Bach Consort tijdens de pandemie en de ontstane leegte van een weggevaagde concertplanning als muzikant. ”Precies daar staat het programma Verhalen en Koralen ook voor. Enerzijds het verdriet en de onzekerheid die coronaperiode meebrengt en anderszijds de kracht van en troost van de muziek. Het wordt dan ook vooral een concert van hoop. We weten als musici weer wie we zijn we waarvoor we ons vak uitoefenen.” – Aldus Sytse Buwalda.

Het Nederlands Bach Consort

Het Nederlands Bach Consort is een gloednieuw ensemble dat midden in de coronatijd is opgericht door Zwolse countertenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele met in de gelederen acht vaste vocalisten. Het Consort richt zich op de muziek van Bach waarbij er ook altijd ruimte is voor hedendaagse muziek. Begin juli zong het Nederlands Bach Consort haar eerste concertreeks door heel het land met de Bachmotetten. De reacties op de wijze waarop deze werden uitgevoerd waren lovend. Tevens klonk er een wereldpremiere waarmee ‘composer in residence’ Victor Kioulaphides het publiek direct voor zicht wist te winnen. ‘Voor het eerst sinds tijden een klassiek concert, en dan dit mogen horen. Wat een geschenk. Muziek om bij op adem te komen. Veel prachtig Bach waarvan ik persoonlijk het ‘Jesu meine Freude’ als het meest ontroerend heb ervaren. “Zo hoort het!”, fluisterde iemand achter me en daar ben ik het roerend mee eens.’ Schreef één van de bezoekers na afloop. Voor komend najaar is er een ambitieus programma samengesteld, waarbij naast concerten in de regio Zwolle ook een tweetal landelijke tournees zullen plaatsvinden.

Reacties

Cookieinstellingen