Natuurwerkdag in De Wieden: “Een ochtend werken in de mooiste natuur van Nederland”

Foto: Arianne Niessen

Natuurmonumenten doet op zaterdag 2 november mee aan de Natuurwerkdag. Dit is de grootste vrijwilligersactie ‘in het groen’ van Nederland. In De Wieden helpen vrijwilligers mee bij het verbeteren van het leefgebied van de roerdomp, kleine karekiet en waterral.

Wie een dagje wil werken in de mooiste natuur van Nederland, kan zich aanmelden via
https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/wieden-wanneperveen. Thema van de Natuurwerkdag is dit jaar biodiversiteit. De Wieden heeft een hoge biodiversiteit dankzij verschillende natuurtypes zoals rietland, hooiland, trekgaten, moerasbos en overjarig riet. Dat betekent dat er veel verschillende soorten flora en fauna
voorkomen. Het werk van Natuurmonumenten is daar ook op gericht.

Moerasvogels zijn onlosmakelijk verbonden met overjarig rietland (moeras). Overjarig riet is riet dat maar eens in de drie of vier jaar wordt gemaaid. “Omdat we zo weinig maaien, groeien boompjes wel door. Die halen we weg zodat ze het riet niet overwoekeren. En nog belangrijker: moerasvogels zoals de roerdomp, blauwborst en baardman behouden op deze manier hun leefgebied”, legt boswachter Erica Prikken uit.
Vrijwilligers helpen op 2 november bij de werkschuur aan de Veneweg in Wanneperveen
mee bij dat werk. Dat bestaat uit boompjes uittrekken en takken zagen. De klus begint om 08.30 uur en voor lunch wordt gezorgd. Kinderen vanaf 12 jaar mogen ook meehelpen, maar wel onder begeleiding van een ouder of verzorger.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen