Unieke vlinder- en libellenexcursie in het Woldlakebos

Foto: IVN

Bij libellenliefhebbers staat het Woldlakebos bekend als dé hotspot voor deze soorten. En omdat vlinders er ook in grote aantallen voorkomen houden IVN Noordwest-Overijssel en KNNV “De Noordwesthoek” op zaterdag 13 juli een excursie in dit prachtige natuurgebied.

In deze waterrijke omgeving met bosjes, trekgaten en open water vliegen in deze tijd van het jaar tal van bijzondere vlinder- en libellensoorten rond.
Van de vlinders kan mogelijk de Zilveren Maan worden verwacht, terwijl ook de Grote Vuurvlinder en zelfs de Grote Weerschijnvlinder niet uit te sluiten zijn.
Wat betreft de libellen is het er helemaal een luilekkerland. Voor de maand juli zijn minimaal 14 soorten te verwachten waaronder de zeer zeldzame Groene glazenmaker, een soort die volledig afhankelijk is van schoon water in combinatie met de waterplant Krabbescheer.

Verder kunnen worden genoemd de Gevlekte Glanslibel en de zich steeds meer uitbreidende Kempense Heidelibel die tot een paar jaar geleden alleen nog maar bij de grens tussen Nederland en België voorkwam. Ook komt er een bijzondere vorm van de Viervlek voor. Om insecten goed te kunnen observeren wordt het gebruik van een verrekijker met korte scherpstelafstand aanbevolen. Maar ook gewone verrekijkers voldoen prima. Vanwege het drassige terrein doen deelnemers aan deze excursie er goed aan waterdicht schoeisel of laarzen te dragen.

Datum: Zaterdag 13 juli.
Vertrektijd: Om 12.30 uur vanaf het grote parkeerterrein (P&R) aan de noordzijde van NS-station Steenwijk (ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk) of om 13.00 uur op de locatie van het houten bruggetje aan de A.F. Stroinkweg (dit is het bruggetje aan de linkerkant van de weg dat je als eerste ziet, komende vanaf de kruising van de A.F. Stroinkweg met de Woldlakeweg, 8371 TC Scheerwolde).
Deelname: Gratis voor iedereen.
Belangrijk: In geval van regen of harde wind gaat de excursie niet door. Bij twijfel kan even gebeld worden met Willem-Jan Hoeffnagel, telefoon 0521-857735.

Reacties