Red jezelf in levensgevaarlijke situaties dankzij deze vijf tips

Foto: Pixabay

Ooit jezelf afgevraagd wat te doen in situaties die je weleens je leven kunnen kosten, als je niet op de juiste manier handelt? De eerste handeling die in ons opkomt is, zo blijkt, niet altijd de beste oplossing.

Hier volgen vijf essentiële tips over hoe te reageren in verschillende gevallen van nood:

Gooi geen water op een vlam in de pan

Tijdens het koken is de kans aanwezig dat er een vlam in de pan ontstaat. Vaak gebeurt dit omdat de bodem van de pan wat vettig is. Als je het vuurtje, met alle goede bedoelingen, wil blussen met een plens water, wordt het omgezet in stoom. Hierdoor neemt het vuur alleen maar toe richting het plafond. Niet doen dus. Wat wél te doen? De hittebron uitzetten en de toevoer van zuurstof afsnijden. Een blusdeken is hiervoor ideaal, maar ook een natte vaatdoek kan je uit de brand helpen.

Dorst als je verdwaalt in een sneeuwlandschap? Eet nooit de sneeuw

Uitgedroogd ronddwalen in Winterwonderland, het is misschien wel één van onze ergste nachtmerries wat betreft dodelijke, uitzichtloze en eigenlijk ook best onmogelijke situaties. Het verorberen van sneeuw is helaas niet echt een goede uitkomst tegen dorst. Los van het feit dat het niet bepaald hygiënisch is, vergt het ‘smelten’ veel energie van je lichaam. En die energie moet ergens vandaan komen. Je bevriest dus eerder als je besluit van de sneeuwvlokjes te snoepen. Niet snoepen dus, en hopen dat er iemand ook aan het verdwalen is, mét wat extra water.

Heimlich bij jezelf

Zo’n Heimlich greep komt goed van pas als je bijna stikt in een stukje voedsel en er iemand in de buurt is die weet wat hij moet doen. Zo niet, dan ben je behoorlijk aan je lot overgelaten. Toch kan je jezelf ook redden met de Heimlich, alleen werkt ‘ie dan nét iets anders. Vorm een vuist met je dominante hand onder je ribbenkast en vlak boven je navel. Plaats de andere handpalm over de vuist om meer druk te kunnen zetten. Sla dan de vuist met flinke kracht omhoog in de bovenkant van je buik en herhaal totdat het object uit je luchtpijp is.

Onder stroom

Elektriciteit is misschien wel één van de allerhandigste uitvindingen ooit. We moeten er alleen niet al te dichtbij komen, want dat kan voor problemen zorgen. Wat doe je als je iemand ziet die aan de stroom is blijven hangen? Als je diegene aanraakt, geleid je ook en geven jullie samen licht. Zoek in plaats daarvan een houten stok of ander niet-geleidend object en sla de persoon letterlijk van de stroom weg. Dan is het stroomcircuit gebroken.

Loop zigzaggend weg van de krokodil

Ontsnappen aan de aanval van een krokodil is voor iemand als Indiana Jones gesneden koek, maar een situatie die ons hoogstwaarschijnlijk bespaard zal blijven. Toch was deze tip te leuk om niet te noemen in dit rijtje. Krokodillen kunnen namelijk heel snel bewegen als ze rechtdoor gaan, maar zijn fysiek slecht in het maken van bochten. Als je dus ooit een keer benaderd wordt door zo’n hongerig en intimiderend reptiel, weet je dus wat je te doen staat: zigzaggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen