Geur van bemesting met kali laat brandweer drie keer uitrukken

Foto: Fotopersbureau Steenwyck

In de omgeving van Giethoorn en Steenwijk is er gisteren en vandaag druk bemest op landbouwgrond, dit wordt gedaan met een zogenaamde kalium toevoeging. De geur hiervan zorgde er echter ook voor dat de brandweer drie keer moest uitrukken.

De bemesting zorgt echter voor een penetrante geur die in de omgeving goed te ruiken is met weinig wind en iets weg heeft van een gaslucht, de brandweer is hierdoor al drie keer uitgerukt.
Dinsdagochtend kreeg de brandweer van Havelte om half zes ’s ochtends een melding bij tankstation Bovenboer aan de A32 van een gaslucht, zij rukten hierop met spoed uit maar kwamen er al snel achter dat er geen sprake was van een gaslek maar dat de oorzaak lag bij de bemesting.

Aan het begin van de avond rukte de brandweer van Steenwijk uit naar de Kornputsingel waar dezelfde geur werd geroken, gedacht werd dat er mogelijk gas zou ontsnappen bij de verbouwing van het voormalige ING kantoor. De brandweer heeft voor de zekerheid metingen uitgevoerd maar zonder resultaat.

Bij het voormalige ING kantoor werden metingen uitgevoerd.

Even voor half tien ’s avonds rukten zij opnieuw uit voor een mogelijke gaslucht in een woning aan de Generaal in Steenwijk. Ook hier betrof het de geur van de bemesting en werd er niks gemeten.

Ook aan de Generaal in Steenwijk werden metingen verricht

De toevoeging van kalium (kali) aan de mest is voor grasland nuttig omdat het drogestof-opbrengst en het eiwitgehalte beïnvloedt.
De brandweer vraagt mensen wel om gewoon te bellen bij twijfel of een vermoeden van een gaslucht. Zij rukken liever te vaak uit dan een keer niet met alle gevolgen van dien.

Reacties

Cookieinstellingen