Steenwijkerland versterkt schuldhulpverlening met nieuw convenant en aansluiting bij Schuldenknooppunt

15 mei , 6:36 Nieuws
istock 950356416

STEENWIJK – De gemeente Steenwijkerland heeft deze week belangrijke stappen gezet om haar dienstverlening aan inwoners met financiële problemen verder te verbeteren. Door de ondertekening van het Convenant Lokale Overheid van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) én de aansluiting bij het landelijke Schuldenknooppunt, wil de gemeente zorgen voor snellere schuldhulp en meer rust voor inwoners met financiële zorgen.

De wethouders Trijn Jongman (Sociaal Domein) en Marcel Scheringa (Financiën) ondertekenden namens Steenwijkerland het convenant. Hiermee committeren zij zich aan efficiëntere schuldhulpverlening in samenwerking met andere overheden en instanties.

Minder stress en meer perspectief voor inwoners

Het doel van de vernieuwde aanpak is duidelijk: inwoners met schulden sneller helpen aan financiële stabiliteit en toekomstperspectief. “Het convenant bevat samenwerkingsafspraken die zorgen voor een efficiënte schuldregeling,” aldus wethouder Marcel Scheringa. “Door deze afspraken krijgen inwoners sneller duidelijkheid over hun situatie. Tegelijk besparen we tijd voor schuldeisers en hulpverleners, tijd die we kunnen inzetten voor de persoonlijke begeleiding van onze inwoners.”

Een belangrijk onderdeel van de afspraken is dat incassomaatregelen tijdelijk kunnen worden gepauzeerd zodra een hulptraject start. Daarnaast wordt het aantal instanties waarmee de inwoner moet communiceren teruggebracht. “Zeker rond schuldhulp is het belangrijk dat inwoners zoveel mogelijk met één contactpersoon schakelen,” vult wethouder Trijn Jongman aan. “Dat zorgt voor rust, overzicht en uiteindelijk voor meer kans op een succesvolle oplossing.”

Aansluiting bij Schuldenknooppunt

Naast de ondertekening van het convenant, sluit Steenwijkerland zich ook aan bij het landelijke Schuldenknooppunt. Dit platform maakt het mogelijk dat schuldeisers, zoals gemeenten en zorgverzekeraars, sneller en op dezelfde manier communiceren over schuldregelingen. Dat zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor minder fouten en administratieve lasten.

Steenwijkerland werkt al langer samen met de Kredietbank Nederland. De aansluiting bij het Schuldenknooppunt is een volgende stap in de modernisering van het sociaal incassobeleid.

Voorbeeldfunctie in sociaal incasseren

De gemeente speelt landelijk al langer een rol in het delen van kennis over sociaal incasseren. Tijdens de belastingconferentie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in maart dit jaar gaf Steenwijkerland een presentatie over haar aanpak. De gemeente hoopt andere gemeenten te inspireren om ook meer in te zetten op sociaal verantwoorde schuldhulp, waarbij niet alleen de cijfers tellen, maar juist de mens achter de schulden centraal staat.

Praktische informatie

Wat houdt het in voor inwoners?

  • Snellere schuldregelingstrajecten
  • Eén aanspreekpunt in de begeleiding
  • Tijdelijke pauze van incassomaatregelen
  • Meer overzicht en rust in moeilijke tijden

Voor wie meer wil weten over schuldhulpverlening of zich wil aanmelden voor ondersteuning, is er informatie te vinden op de gemeentelijke website: www.steenwijkerland.nl/schuldhulpverlening

Samen naar financiële zelfredzaamheid

Met de nieuwe afspraken laat Steenwijkerland zien dat het de financiële gezondheid van haar inwoners serieus neemt. Door samenwerking, digitalisering en mensgerichte begeleiding wil de gemeente bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan blijven doen. “Een schuldenvrije toekomst begint bij overzicht en ondersteuning,” aldus de wethouders.

Bekijk alle informatie op de gemeentepagina of neem contact op met het sociaal wijkteam voor hulp op maat.