Vaarverbod voor Giethoorn en omgeving komend weekend

Foto: Roel Koning

Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april a.s. een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de 1,5 meter afstand in gevaar.

Burgemeester Rob Bats ‘Na overleg met mij heeft Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio, een vaarverbod voor Giethoorn en omgeving ingesteld. Want ondanks de oproep om thuis te blijven was er afgelopen weekend op een aantal plekken toch sprake van te veel bootjes in en om Giethoorn. Dat levert besmettingsgevaar op en vormt dus een groot gevaar voor de gezondheid. Aangezien de weersverwachting voor de komende periode zonnige dagen belooft en het paasweekeinde voor de deur staat is een tijdelijk vaarverbod noodzakelijk. We willen koste wat het kost voorkomen dat besmetting van het coronavirus op het water plaatsvindt’. 

Het vaarverbod wordt ingesteld van vrijdag 10 april 2020 tot en met maandag 13 april 2020 en geldt voor de recreatievaart. Uitgezonderd zijn de hulpdiensten en de beroepsvaart. 

‘De komende dagen verhogen we de controle op het water. Die controle richt zich naast Giethoorn ook op andere locaties waar veel boten kunnen komen. We zien er streng op toe dat het vaarverbod niet wordt overtreden en dat de 1,5 meter afstand wordt nageleefd. Gebeurt dit niet dan volgen er boetes. Maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en dat iedereen de discipline kan opbrengen om thuis te blijven. Het is even niet anders, maar het is noodzakelijk. Na het coronavirus verwelkomen we iedereen graag weer op het water en op het land. Dan kan men als vanouds ervaren wat gastvrijheid en gastheerschap bij ons in Steenwijkerland betekent’ aldus burgemeester Rob Bats.  

Eerder was er kritiek op de berichtgeving van afgelopen weekend door lokale bewoners, zij gaven aan dat het bijzonder rustig was op het water en dat de reactie nogal overtrokken was.
Wij hebben de woordvoerders van de politie Oost Nederland en gemeente Steenwijkerland om een reactie gevraagd, de politie gaf aan dat er geen cijfers worden gegeven op lokaal of regionaal niveau. “We zien dat mensen zich over het algemeen goed aan de regels houden. Als we signalen krijgen dat het niet zo is, dan waarschuwen we eerst. Als dat niet helpt, kunnen we boetes uitdelen. Op het water gelden dezelfde regels als op andere plekken.” liet een woordvoerder desgevraagd weten.
De gemeente Steenwijkerland heeft niet gereageerd op ons verzoek.

Reacties

Cookieinstellingen