Vandaag reikte burgemeester Marja van der Tas, ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, aan 9 inwoners van de gemeente een Koninklijke onderscheiding uit. De lintjes werden opgespeld in villa Rams Woerthe in Steenwijk.
De gelukkigen waren dit jaar;
Harm Kruithof (73) uit Steenwijk; lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Harm Kruithof is binnen het bestuur van de Wijkvereniging Steenwijk West een actief vrijwilliger. Hij is als secretaris verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten, voor de correspondentie en voor het agendabeheer. De heer Kruithof is in de wijk de coördinator van de Tuingroep, die de tuinen verzorgt bij mensen die dit zelf niet (meer) kunnen. Hij is daarnaast ruim 10 jaar penningmeester van huurdersvereniging De Veste in Steenwijk. De huurdersvereniging behartigt de belangen en vertegenwoordigt de huurders van woonruimten. De vereniging doet dit in het algemeen en in het bijzonder voor haar leden (huurders van Stichting Woonconcept) in de gemeente Steenwijkerland. Uitgangspunt is een goede, betaalbare woning en een veilige, aantrekkelijke woonomgeving.
Erica Zwanenburg-Bakker (56) uit Wetering; lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Erica Zwanenburg-Bakker heeft zich jarenlang buitengewoon intensief ingezet voor de leefbaarheid van de bewoners van Wetering en omstreken. Zij heeft zich bijzonder onderscheiden bij de organisatie en viering van het 100-jarig bestaan van Plaatselijk Nut Wetering en omstreken. Het resulteerde onder meer in het uitbrengen van een jubileumboek, waarin de geschiedenis van de bewoners van de laatste 100 jaar is beschreven.
Mevrouw Zwanenburg is van grote betekenis voor de regio als het gaat om het aanmoedigen van een natuur- en milieubesef. Zo was zij betrokken bij de oprichting van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), de Jeugdnatuurclub Weerribben en de Junior Rangers. Met haar initiatieven heeft zij verder een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van het leefmilieu voor mens en dier.
Gert-Jan Jansen (69) en Elly Jansen-Kämink (70) uit Kallenkote; lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Gert-Jan Jansen en zijn echtgenote mevrouw Elly Jansen-Kämink werkten als kostersechtpaar ruim 18 jaar voor de Gereformeerde Kerk en later voor de Protestantse Gemeente Steenwijk. Het koster- en beheerderschap was hen beiden op het lijf geschreven. Zij voelden in de uitvoering hun kosterstaken precies aan wat een dergelijke baan aan instelling vraagt. Het echtpaar verrichtte naast het kosterswerk ook diverse werkzaamheden voor de kerkelijke gemeente, zoals het verzorgen en verspreiden van drukwerk.
Het echtpaar Jansen heeft een belangrijke rol gespeeld in de opvang en begeleiding van een geestelijk en lichamelijk gehandicapt meisje. Gedurende een aantal jaren vervulden zij het pleegouderschap.
Wim Willemsen (63) uit Vollenhove; lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wim Willemsen heeft, met de fotografie als basiselement, gedurende ruim 34 jaar een grote bijdrage geleverd aan de kunst- en cultuurhistoriebeleving in Vollenhove en omstreken. Hij was in 1981 medeoprichter van de fotoclub DIN ’91.
De heer Willemsen werkte samen met collega-auteur en onderzoeker de heer Jan Wester het idee uit om boeken te schrijven over onderdelen van de historie van Vollenhove en zijn inwoners. Het resulteerde in een aantal uitgaven dat een succes werd dankzij een vloeiende combinatie van de tekenvaardigheid van de heer Wester en de fotografie van de heer Willemsen. In 2004 werd de viering van 650 jaar Stad Vollenhove vastgelegd in twee speciale uitgaven.
De heer Willemsen was verder tot maart 2016 voorzitter van de Belangenvereniging Vollenhove Stad.
Gré Bos-Siebring (69) uit Blokzijl; lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Gré Bos-Siebring is al bijna 30 jaar actief als vrijwilliger in de lokale gemeenschap van Blokzijl. Zij verzorgt al ruim 20 jaar het secretariaat van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Verder is zij al 15 jaar betrokken bij de organisatie van de winterwandeling van het Nut.
Mevrouw Bos werkt ook als secretaris in het stichtingsbestuur van het Multifunctioneel centrum De Ploats.
Voor de Rooms Katholieke Parochies in de gemeente Steenwijkerland, en vooral in Vollenhove, was zij actief als vrijwillig pastoraal werker. Zij verzorgde ledenvieringen en afscheidsvieringen.
Mevrouw Bos is ook actief als enthousiast lid en tekstschrijfster van het Koopmansvrouwenkoor in Blokzijl.
Rie Malestein (83) uit Steenwijk; lid in de Orde van Oranje-Nassau
Als horecaondernemer in Barneveld en omgeving heeft mevrouw Rie Malestein door haar enthousiasme voor het horecavak vele stagiairs, leerlingen en aspirant-horecapersoneel gemotiveerd en geïnspireerd. In de jaren ’80 was zij de eerste vrouwelijke leermeester in Nederland.
In haar toenmalige woonplaats Barneveld was zij in 1985 een van de initiatiefnemers voor de oprichting van de Oud Veluwse Markt en was zij een aantal jaren betrokken bij de organisatie. De Oud Veluwse Markt heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het centrum van Barneveld. De markt trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit heel Nederland.
Mevrouw Malestein was in 1993 een van de oprichters van een bridgeclub in Blokzijl. Naast het actief beoefenen van het bridgespel was ze erg betrokken bij het wel en wee van de overwegend oudere deelnemers.
Verder werkt zij in Vledder als vrijwilliger bij de Museums Vledder. Ze verzorgt rondleidingen en geeft uitleg bij de verschillende collecties.
Voor de Voedselbank Steenwijkerland breit mevrouw Malestein elk jaar veel sjaals, sloffen en andere wollige artikelen die gebruikt worden voor de ‘kerstpakketten’.
Sinds 2006 is zij vrijwilliger voor de Stichting Terminale Thuiszorg en werkt zij in de thuissituatie bij cliënten en in het hospice Het Riemkehuis in Steenwijk.
Wim Engels (72) en Tineke Engels-Zijlstra (68) uit Steenwijk; lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wim Engels en zijn echtgenote mevrouw Tineke Engels-Zijlstra zijn al ruim 30 jaar actief als vrijwilliger. Samen en individueel zetten zij zich in voor verschillende maatschappelijke organisaties.
Zij begeleidden een aantal keren per jaar mensen met een lichamelijke beperking op een georganiseerde vakantiereis per boot. De heer Engels was medeoprichter van ‘Mensen voor Mensen’, de organisatie die nog steeds meerdere vakanties per jaar organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking.
De heer en mevrouw Engels zijn beiden actief voor de Terminale Thuiszorg en het hospice Het Riemkehuis in Steenwijk. Respectievelijk als bestuurslid/penningmeester en medewerker. Zij waren beiden betrokken bij de oprichting van Het Riemkehuis.
De heer Engels werkt daarnaast als vrijwilliger bij de Vereniging Gehandicapten Vervoer Steenwijk e.o. en bij de Kringloopwinkel.