Revi Gerner elfde bij nationale Natuurkundeolympiade

Foto: Pixabay

Revi Gerner (15) uit Onna heeft een gedeeld elfde plaats behaald bij de finale van de Nationale Natuurkunde Olympiade. De leerling van de RSG Tromp Meesters leverde hiermee een puike prestatie, zeker ook omdat in de finale vooral leerlingen van 6 vwo zich weten te plaatsen. Totaal waren er 27 deelnemers doorgedrongen tot de landelijke finale. Revi was in dat gezelschap de jongste deelnemer en tevens de enige 4 vwo-er.

De finale werd dit jaar voor het eerst (noodgedwongen) online gehouden. Normaal wordt deze toets in Groningen, Utrecht en Eindhoven afgenomen. Van 2 tot 9 juni zijn er eerst online colleges geweest voor de finalisten over diverse onderwerpen, zoals golfoptica, thermodynamica en mechanica. Het niveau van de stof ligt ver boven het VWO-eindexamenniveau natuurkunde. Aan het eind van de week werden thuis de twee practicumtoetsen afgenomen. Twee dagen later volgde de theorietoets.

Thijs de Kok (Borromeus College, Helmond) is winnaar geworden van de landelijke finale, gevolgd door Laurens Smulders (Stedelijk Gymnasium, Breda) en Soroush Raeisi (Corderius College, Amersfoort). Normaal gesproken plaatsen de 5 beste deelnemers zich ook voor de Internationale Natuurkunde Olympiade. Dit jaar zou die  in Litouwen worden gehouden met deelnemers uit 90 landen. Deze gaat jammerlijk genoeg door de coronacrisis voor de winnaars van dit jaar niet door.

Aan de Natuurkunde Olympiade hebben in totaal ca. 3000 leerlingen meegedaan. Heel bijzonder dat de nog jonge Revi (15 jaar) een elfde plaats wist te behalen, terwijl hij dus ook nog volgend jaar en het jaar erop aan deze Olympiade mee mag doen. 

Eerder dit schooljaar was Revi al succesvol tijdens de jeugdolympiade (t/m 15 jaar), waar hij in december jl. in Qatar een bronzen medaille behaalde bij de Internationale finale. 

Reacties