Station Steenwijk wordt visitekaartje voor de regio

Foto: Archieffoto Fotopersbureau Steenwyck

De gemeente Steenwijkerland wil van intercitystation Steenwijk een aantrekkelijke toegangspoort maken waar bezoekers welkom worden geheten. Hier worden bezoekers verleid om kennis te maken met de regio die veel te bieden heeft. Het wordt Steenwijks portal, een intercitystation 2.0. Vanaf dit punt kan het gebied op duurzame manier bezocht worden. Bijvoorbeeld met de fiets, de bus of via het water.

Wethouder Bram Harmsma: “We willen de bezoeker het gevoel geven dat hij op een bijzondere plek is aangekomen. Met een uitstraling die past bij het gebied Weerribben – Wieden. Het wordt ons visitekaartje, al moeten we nog wel wat aan de uitstraling van het station doen. We zetten in op een fris gerestyled gebouw, zodat het intercitystation toekomstbestendig en tegelijk een trots uithangbord is. Het biedt direct toegang tot het hart van de vestingstad Steenwijk en is  onze ‘pronketalage’ voor wat er nog meer te bezoeken is: het Nationaal Park, Giethoorn, de Zuiderzeestadjes en de Koloniën van Weldadigheid. Dit zijn voorbeelden van onze prachtige bezienswaardigheden waarmee we de bezoeker willen verleiden om het gebied te bezoeken. Het intercitystation is een belangrijke schakel in het vervoersnetwerk in het gebied. Om de toegangspoort mogelijk te maken heeft de gemeente Steenwijkerland het PostNL gebouw aangekocht.” 

Iedereen in de regio profiteert mee van toerisme

Het intercitystation ligt centraal tussen drie Nationale Parken: Weerribben-Wieden, Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. Daarnaast heeft de regio nog meer te bieden, zoals de hunebedden in Drenthe en de Koloniën van Weldadigheid. De ontwikkeling van station Steenwijk is onderdeel van de nieuwe Regiodeal die net is ingediend door de regio Zwolle bij het Rijk. Wethouder Bram Harmsma: “met deze ontwikkeling levert Steenwijk een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. We willen namelijk dat iedereen meeprofiteert van het toerisme in onze regio. De komende jaren verwachten we nog meer toeristen in onze regio. De ontwikkeling van het station is een van de manieren waarmee we het toerisme kunnen verspreiden en geleiden in de regio. Uiteraard op duurzame manier.”

Slim reizen

De volgende stap is het maken van een plan voor de invulling en ontwikkeling. Dit doet de gemeente onder andere samen met de NS en Prorail. Ook de gebiedspartners en andere belanghebbenden worden betrokken. In ieder geval krijgt ‘slim reizen’ een belangrijke plek. Met behulp van digitale ontwikkelingen kunnen bezoekers gemakkelijk reserveren, betalen, informatie krijgen en hun route bepalen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen