GroenLinks: Zuiderzeerally geeft te veel overlast voor mens en natuur

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

GroenLinks Steenwijkerland heeft grote moeite met de Zuiderzeerally, die vrijdag 15 en zaterdag 16 maart door de gemeente raast. Het evenement is een begrip in Flevoland, maar speelt zich ook af op talloze wegen in Steenwijkerland.

De organisatie, Stichting Autosport Noordoostpolder, houdt snelheids- en behendigheidsproeven in de directe omgeving van de Weerribben, de Wieden en de Linde (Kuinre, Blankenham, IJsselham, Blokzijl, Moespot, Vollenhove, Oldemarkt, Steenwijkerwold en Basse). Hiervoor zullen heel veel wegen volledig worden afgesloten.
GroenLinks vindt het niet meer van deze tijd, met een te hoge CO2-uitstoot en protesten tegen laagvliegroutes, om een autorally in de publieke ruimte en nabij kwetsbaar natuurschoon te organiseren.
Fractievoorzitter Ronald van Vlijmen (GroenLinks): “GroenLinks Steenwijkerland vindt het van het grootste belang dat aantasting van de rust en overlast voor mens en natuur wordt voorkomen. Wij vinden dat het belang van de rallysport ondergeschikt is aan het hogere algemeen belang. Zeker in een gemeente die zegt trots te zijn op haar rust, ruimte en natuurwaarden en die ook nog klimaat- en biodiversiteit-doelen wil halen. Dit zorgt bovendien voor verstoring van de flora en fauna, en dat juist aan het begin van het broedseizoen.”

“Vorig jaar ging deze rally met heel veel lawaai gepaard,” ervoer Martien Spitzen, bestuurslid van GroenLinks Steenwijkerland uit Oldemarkt.
Door diverse afsluitingen worden aanwonenden bovendien urenlang beperkt in hun bewegingsvrijheid. De eerste onderdelen van de rally worden vrijdag ook nog eens tot diep in de avond gehouden.
Sommige auto’s maken daarbij, zo meldt de organisatie, éxtra geluid: “Sommige deelnemers maken gebruik van een systeem dat knallen genereert wat vergelijkbaar is met vuurwerk.”
Ook postbezorgers en melktransporteurs moeten met de races rekening houden.
GroenLinks vindt het niet gepast dat overheden gelegenheid bieden aan dit soort grootschalig vermaak nabij ons Nationaal Park.

'

Reacties

article
26370
GroenLinks: Zuiderzeerally geeft te veel overlast voor mens en natuur
GroenLinks Steenwijkerland heeft grote moeite met de Zuiderzeerally, die vrijdag 15 en zaterdag 16 maart
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/26370/groenlinks-zuiderzeerally-geeft-te-veel-overlast-voor-mens-en-natuur/
2019-03-12T22:14:59+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2019/03/12221449/race-4000588_1920.jpg
Nieuws, Uitgelicht