Rietcultuur blijft fascinerend voor Wiedenbezoekers

Foto: Erik Driessen

Wandel, fiets of rijd door De Wieden en het eeuwenoude rietambacht is momenteel overal zichtbaar. Dit is de periode waarin riettelers oogsten. Bij Bezoekerscentrum De Wieden vertelden twee gidsen van Natuurmonumenten zondagmiddag meer over het bijzondere werk tijdens een excursie over het Laarzenpad.

De rietcultuur blijft voor veel mensen fascinerend. De speciale excursie was volgeboekt. Deelnemers reizen soms honderden kilometers naar Sint Jansklooster, zoals twee dames uit het Achterhoekse Zelhem. “Wij hebben hier in het verleden veel geschaatst. Dan zie je de rietsnijders aan het werk. Daarom wilden we altijd al meer weten over dit ambacht”, vertellen ze.

“Ik vind het nu al mooi…”, klinkt het ook, als ze de eerste van vier pontjes over het pad hebben getrotseerd. “Een schitterend stuk…”, beamen ook twee excursiedeelnemers uit Zwartsluis. Ook vlakbij huis is nog veel moois te ontdekken. Ze kijken uit over één van de in totaal twaalfhonderd hectare rietland in De Wieden dat tussen december en april wordt  gemaaid. Gidsen Henk Jansen en Niels Vlasma vertellen over het zware vak van de rietsnijders.

Niet al het rietland in De Wieden wordt tegenwoordig in de winter gemaaid, legt Jansen uit.   Veenmosrietland, trilveen, nat schraalland en vochtig hooiland worden in de zomer gemaaid. Het brengt de bloeiende hooilanden van weleer weer terug.

Het Laarzenpad komt ook door een oud moerasbos. Aan de rechterkant daarvan is een groot deel van het riet al gemaaid. Daardoor is het uitzicht op Sint Jansklooster fraai. “Maar kom je hier over een half jaar terug, dan kijk je alweer tegen het riet aan. Dat groeit soms wel tien centimeter per dag”, vertelt Jansen.

Ondertussen is de hoop dat de ijslaag diezelfde omvang gaat bereiken. Na de eerste nacht met serieuze nachtvorst hebben de slootjes langs het Laarzenpad een ijslaag, maar de machtige Beulakerwijde geeft zich niet zomaar gewonnen. Het water golft nog over het meer. Het enige ijs vormt zich aan de oevers rond de rietstengels. Op die andere eeuwenoude Nederlandse traditie is het kortom nog even wachten.

Op 3 februari is een soortgelijke excursie. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Kijk op: www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen