Controle op fietsverlichting door Veilig Verkeer Nederland en politie in Steenwijk

Foto: Fotopersbureau Steenwyck

Veilig Verkeer Nederland afdeling Steenwijkerland hield dinsdagavond in samenwerking met de politie een controle op diverse locaties in Steenwijk die gericht was op de juiste voering van fietsverlichting.

Om 19:00 trapten zij af bij het station in Steenwijk waarna zij om 20:00 verplaatsten naar de Gagelsweg en om 21:00 naar de rotonde Eesveenseweg/Middenweg.
Tijdens deze controle werden fietsers staande gehouden die geen deugdelijke fietsverlichting voerde en werd hen aangeboden dit ter plekke te laten repareren door de vrijwilligers van VVN.
Een motoragent nam fietsers mee die wisten te ontglippen of verderop langs fietsten, nagenoeg niemand ontkwam aan de controle. Wanneer de verlichting wel deugdelijk bleek te zijn kregen zij een presentje die door VVN werd aangeboden.

Meer dan een derde van alle fietsers heeft onvoldoende verlichting, daarom organiseert VVN afdeling Steenwijkerland i.s.m. de politie IJsselland Noord diverse fietsverlichting controles ter voorkoming van ongelukken waarbij fietsers zonder licht zijn betrokken. Deze controles worden in de avonduren door mobiele groepen uitgevoerd en zijn preventief gericht op het gebruiken van fietsverlichting.
In Nederland fietst 36 procent van de fietsers met onvoldoende of geen verlichting.
Het gebruik van fietsverlichting verlaagt het risico op een ongeval in het donker met 17 procent. Niet alleen is verlichting belangrijk om de weg te kunnen zien, maar het is vooral belangrijk dat andere weggebruikers, ook voetgangers, jou kunnen zien. Van alle fietsongevallen met ernstige gewonden in het donker, is in circa 15 tot 20 procent van de gevallen een motorvoertuig betrokken.
Volgens de belangenvereniging, die zich baseert op onderzoek van Rijkswaterstaat, heeft 64 procent van de mensen voor- en achterlicht op hun fiets. De overige 36 procent heeft maar één lampje of heeft geen licht. Vooral jongeren hebben vaak geen fietslicht, maar in de grote studentensteden is het gebruik van fietslampjes over het algemeen wel toegenomen.
Vanaf 4 februari hoopt VVN Steenwijkerland met de politie het bewustzijn onder alle fietsers te vergroten. Nu de dagen weer langer worden en het later donker is, is een goed werkende verlichting nog steeds belangrijk. Fietsers zonder licht vallen zelfs overdag in de mist voor het overige verkeer nauwelijks op. Het is dan ook niet alleen belangrijk om zelf genoeg te kunnen zien, maar vooral dat anderen jou zien.
Op de controle avonden werkt de politie ook preventief met waarschuwingen. Op andere momenten is de politie niet meer preventief met fietsverlichting bezig. Geen goede of ontbrekende fietsverlichting kan een boete van € 50 betekenen. Voor circa € 5 heeft men een deugdelijke fietsverlichting, dus de keuze is eigenlijk eenvoudig.

Reacties

article
23979
Controle op fietsverlichting door Veilig Verkeer Nederland en politie in Steenwijk
Veilig Verkeer Nederland afdeling Steenwijkerland hield dinsdagavond in samenwerking met de politie een controle op
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/23979/controle-op-fietsverlichting-veilig-verkeer-nederland-en-politie-steenwijk/
2018-02-06T20:26:45+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2018/02/06202628/DSC_3145.jpg
Nieuws, Uitgelicht