Vlag wordt gehesen in EntreNous

Foto: Stichting KiK

Gisteren werd een volgende stap gezet voor het project Basiskamp Entre Nous.  Als symbool voor een unieke bundeling van krachten hezen gedeputeerde Cees Bijl van de Provincie Drenthe, wethouder Van Schelven van gemeente Westerveld, kolonel Hagenaars van Defensie en directeur Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid gezamenlijk de vlag.  In samenwerking met Stichting KiK wil kunstenaar Edwin Stolk met deze ‘humanitaire missie in eigen land’ de discussie over de naoorlogse verzorgingsstaat verbreden. Dit kunstproject aan de rand van Frederiksoord in Drenthe is de hele maand september open voor publiek.

Het officiële moment werd begeleid door 3 trompettisten van muziekvereniging VCE en Advendo Diever die ieder op een wachttoren in het kamp elkaar ‘Opening van de ban’ toespeelden. Onder het toeziend oog van een groot gedeelte van de betrokken partijen en de media werd vervolgens de Nederlandse,  gemeentelijke en de Entre Nous vlag gehesen.

1 september zal het kamp officieel worden geopend en wonen en werken vier weken lang twaalf kunstenaars in Basiskamp Entre Nous. In de vijf weekenden wordt een uitgebreid  publieksprogramma georganiseerd waarbij iedereen van harte welkom is. De kunstenaars zullen vanuit elke provincie worden ‘opgezonden’ naar Drenthe en werken –  in interactie met hun omgeving en de aangereikte thema’s  –  aan verzorgingsstaatgerelateerde onderwerpen. De Groningse kunstenaar Ivanka Annot vertelde tijdens het programma over haar aanpak en indrukken en wat het betekent om op zo’n bijzondere plek te mogen werken.

Tijdens de bijeenkomst werd een tipje van de sluier gelicht van het publieksprogramma. Met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid in het achterhoofd kijken we naar de hedendaagse situatie van de verzorgingsstaat. Voor het publieksprogramma worden denkers, filosofen, wetenschappers en nieuwe initiatieven (lokaal en nationaal) aan tafel gevraagd. Door bruggen te bouwen tussen kennis en middelen uit de democratische driehoek (burger, bedrijfsleven en overheid, creëert Stolk een  unieke infrastructuur voor een onderzoek naar de verzorgingsstaat van morgen. Ondernemers, bewoners en maatschappelijke organisaties worden opgeroepen hun steentje bij te dragen om dit te realiseren.

Tijdens het weekendprogramma met debatten en lezingen proberen we bijvoorbeeld antwoord te krijgen op vragen als:  Welke vorm van democratie past bij de toekomstige samenleving zoals die zich lijkt te ontwikkelen? Maar ook de sociale kwestie in de 21e eeuw komt aan bod: hoe kan armoede in onze zeer welvarende maatschappij worden uitgebannen? Al met al wat leren we van Johannes van den Bosch en wat kunnen we daarvan meenemen naar onze toekomst?

 

Heeft u interesse om bij te dragen aan dit project? Neem dan contact op met stichting KiK([email protected] – 0629381482). De ontwikkelingen in en rond het basiskamp zijn te volgen op de facebookpagina van @BasiskampEntreNous en Stichting KiK en via de speciale website voor dit project:www.basiskamp-entrenous.tumblr.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen