Kringloopwinkel Steenwijk en gemeente winnen prijs

Foto: Gemeente Steenwijkerland

Op 13 november 2020 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt dat de Stichting Kringloopwinkel Steenwijk-Vollenhove en de gemeente Steenwijkerland één van de prijswinnaars zijn voor de oprichting van een circulair ambachtscentrum (CA). De landelijke overheid heeft de ambitie dat elke gemeente in 2050 een circulair ambachtscentrum heeft. In een circulair ambachtscentrum worden regionale grondstoffen, materialen en producten op een zo duurzaam en efficiënt mogelijke wijze hergebruikt.

Wethouder Tiny Bijl  “We zijn geweldig blij met deze prijs. Het betekent een waardering voor de inzet die de Kringloopwinkel Steenwijk-Vollenhove, samen met de gemeente, doet in het duurzamer maken van onze samenleving. Met deze waardering kunnen we onze plannen verder uitwerken en nog meer ruimte geven voor sociale binding van de gemeenschap en het realiseren van mooie ambachtelijke educatieve werkplaatsen”.

Een circulair ambachtscentrum heeft vier bouwstenen: reparatie en kringloop, sociale binding en werkvoorziening, ambacht en onderwijs en tenslotte hergebruik en recycling. Voor de prijsvraag is een plan ingediend om met deze bouwstenen aan de slag te gaan en dankzij het prijzengeld kan dat gerealiseerd worden. 

Ineke de Jong van de Kringloopwinkel Steenwijk “Om het circulair ambachtscentrum te promoten starten we met een prachtig en aansprekend onderwerp: de wonderfoon. Een wonderfoon is een omgebouwde telefoon (de ouderwetse PTT telefoon met draaischijf of druktoetsen) die, wanneer je één getal draait of drukt muziek van vroeger laat horen.  Deze toestellen worden na aanpassing aangeboden aan verzorgingshuizen in Steenwijkerland en eventueel daarbuiten. Mensen met dementie ervaren met deze ouderwetse telefoon met hun favoriete muziek veel gelukkige momenten, en dat is prachtig! We zijn dus op zoek naar oude PTT-toestellen. Die kunnen worden ingeleverd bij de Kringloopwinkel Steenwijk. Wij gaan die toestellen aanpassen in onze werkplaats en gebruiksklaar maken. Van harte aanbevolen! “.

Reacties