South African Road Trip: “We willen het publiek betoveren”

Foto: Raymond van Olphen

Normaal gesproken staat het Khayelitsha United Mambazo Choir elke dag te zingen in Waterfront, Kaapstad. Dit najaar hebben ze hun plek afgestaan om in Nederland de voorstelling Good Hope te spelen. Meer dan ooit een persoonlijke voorstelling, vindt regisseur Albert Klein Kranenburg: “We hebben mini-documentaires gemaakt waarin de artiesten vertellen over hun leven in de townships van Kaapstad. Leuk en interessant dat je op die manier een inkijkje krijgt in hun leven. Naast alle prachtige muziek die er te horen.”

Een van de koorleden, Lennox Tsawe, woont bijvoorbeeld in Endloveni, dat in Khayelitsha ligt. Hij vertelt: “Onze stijl van zingen heet Isicathamiya, wat zich het best vertaalt als close harmony. We proberen onze stemmen zo veel mogelijk te mengen. Als dat lukt, kunnen we het publiek betoveren. We laten met South African Road Trip – Good Hope de hoogtepunten van Kaapstad zien en geven een tour door ons township. En we zingen onze beste nummers.” Good Hope belooft daarmee een voorstelling te worden vol swingende songs, opzwepende dans en een bijzonder videodecor. Gebracht door de mannen van het koor, vier zangeressen en twee muzikanten, allemaal in kleurrijke kostuums. Kranenburg: “Het lijkt onwaarschijnlijk, maar ondanks alle problemen in Zuid-Afrika blijven de artiesten hoopvol. Dat komt omdat ze geloven dat de muziek verbindt.”

De voorstelling zoomt in op de tijd na de eerste echt democratische verkiezingen in Zuid-Afrika in 1995, nu 25 jaar geleden. Nelson Mandela werd als eerste president gekozen. Zangeres Lungiswa Plaatjies stemde ook op hem: “Hij is degene die deuren voor ons geopend heeft. We mogen nu bijvoorbeeld reizen en kunnen in Nederland optreden.” Met de voorstelling wil ze haar eigen cultuur – van de Xhosa-stam, waar ook Mandela toe behoorde – laten zien én haar passie voor muziek laten horen. “Ik ben trots op onze cultuur. We zingen vrolijke liederen, maar ook waar je pijn in hoort. We hebben allemaal zo onze verhalen te vertellen over hoe we zijn opgegroeid in arme gezinnen. We hadden niks, behalve de muziek. Maar ook als je de tekst niet verstaat, zul je begrijpen waar we over zingen.”

De voorstelling ‘Good Hope’ van South African Road Trip is te zien op woensdag 27 november, aanvang 20.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen