Stichting Carbidschieten Drenthe 10 jaar Immaterieel Erfgoed

Foto: Pixabay

28 juni 2024 is het op de kop af 10 jaar geleden dat de Stichting Carbidschieten Drenthe de status van Immaterieel erfgoed ontving en bij werd geschreven in de nationale inventaris. Deze mijlpaal markeert een decennium van erkenning voor de diepgewortelde traditie en betekenis van carbidschieten in onze provincie.

Sinds deze erkenning heeft de Stichting zich verdienstelijk ingezet om de traditie in ere te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Formeel is de traditie alleen voor Drenthe vastgelegd, maar de reikwijdte van de inzet van de Stichting is vele malen groter. Landelijke aanvragen over het uitvoeren van de traditie en hoe deze over te geven aan de volgende generatie zijn in de voorbije jaren regelmatig de revue gepasseerd. Daarnaast zijn we trots op onze rol als mede-initiatiefnemer van de succesvolle BOCK-campagne in Nederland. “Deze campagne heeft aanzienlijk bijgedragen aan de bekendheid en populariteit van carbidschieten bij een breed publiek, waarbij veiligheid en beleving altijd voorop staan”, aldus voorzitter John Schoonheim.

Carbidschieten is meer dan een spektakel; het is een traditie die de gemeenschappen in Drenthe samenbrengt. Het 10-jarig jubileum van het Erfgoed Carbidschieten biedt een unieke gelegenheid om deze traditie te vieren en te delen met een breed publiek.

De Stichting Carbidschieten Drenthe zet zich geheel belangeloos in voor het behoud en de promotie van carbidschieten als cultureel erfgoed. Door middel van bijdragen aan evenementen, educatieve programma’s en in samenwerking met lokale gemeenschappen, streven we ernaar om deze unieke traditie levend te houden en te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen