Walt Cider is verhuisd naar De Proef in Frederiksoord

Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Walt Cider is verhuisd van Wapse naar Frederiksoord. Op een mooie locatie op het terrein van De Proef moet het bedrijf van Tom Hoogland verder kunnen groeien. Voor de toekomstplannen is een crowdfunding opgestart, om op die manier niet alleen een verbouwing van de ruimte te kunnen financieren, maar ook uitbreiding van het aantal hectares voor de aanplant van fruitbomen te realiseren.
De producent van ambachtelijke cider, die zich in de rug gesteund weet door Versnellingshoeve ’t Kiemt, heeft minimaal 20.000 euro nodig om zijn plannen te verwezenlijken. Alles wat boven dit bedrag wordt opgehaald, wordt geïnvesteerd in extra fruitbomen in de gemeente Westerveld. „In Wittelte en Geeuwenbrug willen we voedselbossen aanplanten bij particulieren en zo bijdragen aan de biodiversiteit,” aldus Hoogland.

De Volgende stap

De verhuizing naar de voormalige middelbare tuinbouwschool was noodzakelijk, omdat het schuurtje thuis in Wapse te klein was geworden voor de groeiende ciderproductie. „Dit is mijn volgende stap, hier wil ik verder groeien. Ik kende de oude school niet, maar wat is dit geweldig! Voor mij is dit een perfecte locatie. Ik kan hier tenminste met een tractor de kisten met fruit naar binnen rijden én met meer mensen tegelijk werken.”

De ruimte in Frederiksoord wordt verbouwd om zo prettig mogelijk te kunnen werken én om een proeflokaaltje te realiseren. „Ik wil dan buiten nog een terras maken, zodat mensen daar in alle rust cider kunnen proeven met een hapje erbij.” 

Biodiversiteit

Hoogland pacht nu een stuk grond van drie hectare bij De Broeken, vlak tegen de bosrand aan, waar nog maar een halve hectare beplant is. „Daar gaan we het komend jaar veel nieuwe bomen planten, waarbij we de biodiversiteit volop de ruimte geven. Er komen veel hagen en een kruidenrijke beplanting als toevoeging aan de hoogstambomen. We planten vooral appel- en perenbomen aan, maar ook wel wat ander fruit.”

Elders in de gemeente Westerveld wil de ondernemer nog meer grond beheren. „Ik wil uiteindelijk twintig hectare hebben, daarbij gaat het niet zozeer om de productie van fruit, maar nog meer om de biodiversiteit. We willen een habitat voor kleine beestjes creëren. In onze missie is opgenomen dat we de biodiversiteit willen herstellen”, benadrukt hij. „Het gaat om langjarige plannen, want het duurt wel acht jaar voordat een fruitboom groot genoeg is voor een beetje oogst.” Op dit moment komt het fruit onder meer van mensen die wat over hebben. „In ruil daarvoor krijgen ze cider. Verder werken we met fruit van De Fruithof, het blijft een lokaal gebeuren.”

Eerste flesjes verkopen

De crowdfundingsactie loopt nog door tot en met 3 januari, op moment van schrijven is 56 procent van het doel gehaald. Belangstellenden kunnen kiezen voor verschillende beloningen, variërend van 50 tot 350 euro. In alle gevallen ontvangen ze cider als tegenprestatie. „Cider moet lang rijpen, dus voordat wij onze eerste flesjes verkopen, moet je alle plannen toch voorfinancieren. Die cider krijgen onze sponsors dus in juni 2024.”

En voor het geval het doel van 20 mille niet wordt gehaald? „Dan gaat het allemaal niet door en krijgen de mensen hun geld terug, maar ik ben positief ingesteld”, zegt Hoogland zelfverzekerd.

Alle informatie over Walt Cider en de crowdfundingsactie op www.crowdaboutnow.nl/waltciderl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen