Informatiebord brengt kloostermuur beter in het zicht

Foto: Natuurmonumenten - Erik Driessen

Passanten die over de Kloosterweg fietsen of wandelen krijgen vanaf nu beter antwoord op de vraag waaraan Sint Jansklooster zijn naam dankt.
Natuurmonumenten plaatste maandag ter hoogte van de kloostermuur een informatiebord. Dat vertelt het verhaal achter het voormalige Sint Jansklooster en andere markante locaties in het huidige dorp.

Johannes van Ommen stichtte in 1399 een klooster in het Land van Vollenhove. Hij was een belangrijk vertegenwoordiger van de Moderne Devotie-stroming. Bijna twee eeuwen later verwoestte het geweld van de Tachtigjarige Oorlog het vermoedelijk ooit imposante gebouw. Buiten een kelder in het dorp is een muurtje de enige tastbare herinnering aan het klooster.

Bijzondere geschiedenis

“Dagelijks passeren veel mensen dat muurtje, maar erg in het zicht staat dat niet. Dit bord wijst passanten op de kloostermuur en tegelijkertijd de bijzondere geschiedenis van het dorp”, vertelt Hester Wolters, boswachter communicatie van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is eigenaar van het stuk land waarin de kloostermuur staat. Dat monument past bij de visie van de organisatie die zich naast de natuur ook inzet voor behoud van cultuurhistorie.

Genieten van het uitzicht

Natuurmonumenten snoeide onlangs ook de eikenboom die bij de kloostermuur staat. Op een bankje onder de boom kunnen bezoekers en dorpsbewoners genieten van het uitzicht over De Wieden. Vanaf deze locatie is de Beulakerwijde zichtbaar. Het nieuwe informatiebord aan de Kloosterweg zet fietsers en wandelaars ongetwijfeld aan om het uitzicht even te bewonderen.

Karakteristieke locaties

Op het bord staat ook informatie over andere karakteristieke locaties in Sint Jansklooster, zoals de watertoren en de Monnikenmolen. Verder lezen belangstellenden een korte uitleg over de indrukwekkende natuur van het Hoge Land en het laagveenmoeras van De Wieden. Wie zich daarin verder wil verdiepen, wordt doorverwezen naar Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten aan de andere kant van Sint Jansklooster.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen