Over Leven en Mee Leven in Steenwijkerland

Foto: Ingezonden

Over Leven en Mee Leven zijn gespreksgroepen voor mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten (Over Leven) of voor mensen die een naaste hebben die suïcidale gedachten heeft (Mee Leven).

Het praten over je gedachten is voor veel mensen moeilijk, je weet niet tegen wie je iets kunt zeggen, je weet niet hoe er gereageerd gaat worden en vaak weet je ook niet hoe je er over moet beginnen. Dus houd je het maar voor je. “En dat is erg jammer” volgens Koos de Boed, ”want door het op te proppen loop je alleen maar de kans dat het erger wordt.”

Koos de Boed is de initiatiefnemer van de Stichting Suïcide Preventie Centrum, sinds januari van dit jaar gevestigd in Steenwijk. Hij weet uit eigen ervaring hoe het is om met deze gedachten rond te lopen. “Een van de dingen die mij heeft geholpen om uit mijn zwarte periode te komen was het praten over mijn gedachten. Praten met mensen die niet schrokken van wat ik vertelde, maar gewoon met mij daarover in gesprek gingen.”

Voor de Boed was dit de reden om te starten met lotgenootgroepen voor mensen die zelf te maken hadden met suïcidale gedachten. “Het was zo fijn om met mensen te praten die niet direct met kant en klare oplossingen kwamen, die gewoon luisterden en geen alarmknoppen gingen indrukken. Dat wilde ik voor iedereen mogelijk maken.” En dat lukt behoorlijk goed, de stichting organiseert op dit moment 15 groepen verspreid over Nederland. 

Vanaf 14 juli  gaan er groepen starten in Steenwijk. De gemeente Steenwijkerland ziet de meerwaarde van deze groepen in en vindt dat haar inwoners er recht op hebben om aan een groep mee te kunnen doen. De gemeente maakt het de stichting mogelijk om te starten met een groep Over Leven en een groep Mee Leven.

In een lotgenootgroep vind je mensen die hetzelfde als jou meemaken. Zij zijn net als jij opzoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om het leven weer aan te kunnen. Door daar samen, onder begeleiding van ervaren groepsbegeleiders, over te praten kunnen de deelnemers elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Voor de duidelijkheid; een lotgenootgroep is geen behandel- of therapiegroep. 

Over Leven groep

Het praten over je suïcidale gedachten kan veel opluchting brengen. Het gewoon kunnen praten over wat je bezighoudt met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt/meemaakt kan erg fijn zijn. Met elkaar praten over je gedachten zonder dat er een oordeel gegeven wordt is erg prettig. Het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou kan een opluchting zijn, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

De medewerkers weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips of handvatten te geven om je gedachten te kunnen hanteren.

De groep Over Leven start op vrijdag 15 juli om 9.30 uur.

Mee Leven groep

Het praten over je naaste met suïcidale gedachten kan veel opluchting brengen, net als het praten over wat dat met jou doet. Het gewoon kunnen praten over wat je bezighoudt met anderen kan erg fijn zijn. Het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou kan een opluchting zijn, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

De groep Mee Leven start op donderdag 14 juli om 19.30 uur.

Voor meer informatie of om je aan te melden kun je terecht op de website van de Stichting Suïcide Preventie Centrum (www.suicidepreventiecentrum.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen