Opening Magnolia-route Tuinbouwschooltuin

Foto: Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord

Vanaf maandag 4 april aanstaande kun je aan de hand van een app de Magnolia-route op de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord volgen. De wandeling loopt langs 27 verschillende soorten en er zijn al een aantal in bloei. Aan de hand van een app kan de bezoeker gratis interessante feiten en leuke weetjes lezen over deze bijzondere bomen.

27 Magnolia’s

De magnolia’s bloeien. Dat betekent dat de lente is begonnen! In de tuinen van de voormalige G.A. van Swietentuinbouwschool stonden 20 magnolia’s. Er zijn nu maar liefst zeven nieuwe soorten toegevoegd aan het bestaande ruime sortiment door het Groenadviesteam. Met behulp van de app Space-time Layers is een route gepland langs deze magnifieke, bloeiende bomen en struiken. Op maandag 4 april opent adviseur Groenadviesteam Tsjerk Jelsma de route voor een select gezelschap.

Dino’s en Magnolia’s

De bloei van de magnolia is sprookjesachtig mooi met grote, stevige bloemen op de (vaak) nog naakte takken. Deze bomen zijn niet alleen prachtig, maar ook heel bijzonder: Het zijn de oudst, bekende bloemplanten ter wereld. Uit onderzoek, verricht op fossielen van zaden en bladeren van de Magnolia, blijkt dat ze al voorkwamen in het Krijt-tijdperk, zo’n 145 tot 60 miljoen jaar geleden. Dit is de tijd van de dino’s! En waarschijnlijk deden dinosaurussen zich tegoed aan de bladeren, bloemen en wortels van de magnolia.

De magnolia’s kwamen toen ook in het wild voor in Nederland.

Ruim 200 verschillende soorten

Eind 17e eeuw vond een Franse monnik en botanicus, Charles Plumier, een toen nieuwe boomsoort op het eiland Martinique. Hij vernoemde de boom naar Magnol, de directeur van de Botanische tuin in Montpellier, en een belangrijke botanicus. Sindsdien zijn er vele cultivars bijgekomen. De meest bekende zijn wel de Magnolia x soulangeana en de Magnolia stellata. Deze soorten zijn uiteraard ook te zien op de tuin.

Daarnaast zijn er nog vele andere, bijzondere soorten te bewonderen. Onder leiding van het Groenadviesteam zijn nu een aantal nieuwe soorten ingekocht om zo de collectie te vergroten. Om deze bomen te bekostigen is een crowdfunding actie op touw gezet door Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord.

Opening 6 april

Vanaf 6 april is er de route geopend langs alle 27 verschillende soorten Magnolia’s. Aan de hand van de app Spacetime Layers kunnen bezoekers bij iedere magnolia meer te weten komen over de bijzondere bomen met leuke feiten en weetjes. Zoals; ‘Wist u dat eekhoorns dol zijn op de knoppen van de magnolia? Wist u ook dat je siroop kun maken van de bloembladeren?’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen