Beleidskader ‘Ruimte voor zonnepanelen op Steenwijkerland’ wordt strenger aangescherpt

Foto: Pixabay

Onlangs heeft het college van burgemeesters en wethouders een verzoekschrift ter aanscherping van het beleidskader omtrent zonnepanelen op Steenwijkerland ingediend. De gemeente wordt vriendelijk verzocht dit beleidskader ietwat aan te scherpen, zodat de participatiepositie van de regio beter wordt verstevigd. Er wordt voornamelijk gepleit voor het lokaal ”plukken van de vruchten” van opgewekte groene stroom voor de inwoners van Steenwijkerland.

Het originele beleidskader getiteld ‘Ruimte voor zonnepanelen op land’ werd in maart 2019 opgesteld. Inmiddels zijn er diverse groene projecten opgestart, alsmede de voorbereiding voor het bouwen van een zonnepark in de gemeente Steenwijkerland. Uit divers commentaar vanuit de gemeente en de raad, bleek dat het uitvoeren van het project niet het gewenste resultaat zou opleveren. Om deze reden is dan ook een motie ingediend met het verzoek de situatie te evalueren en het beleid aan te passen. Ter evaluatie is er gesproken met diverse lokale belanghebbenden. Daarnaast zijn ook de initiatiefnemers en betrokken energiebedrijven benaderd om tekst en uitleg te geven over de gewenste richting van het project.

Uit de evaluatie is gebleken dat het project vele malen beter kan, met name qua heldere afspraken gemaakt door betrokken partijen. Deze afspraken dienen voortaan duidelijk te worden vastgelegd in een zogenoemd participatieplan. In dit plan zal beschreven staan hoe omwonenden betrokken raken bij de plannen voor het bouwen van het zonnepark en welke rechten zij hebben tot aanpassing van het plan en de uitvoering hiervan. Het college zal het huidige plan eerst goed moeten keuren, voordat door omwonenden gekeken kan gaan worden hoe het zonnepark er in de toekomst uit zal komen te zien.

Ook zal er een algemeen aanspreekpunt worden aangewezen door de gemeente. Dit aanspreekpunt zal gedurende de bouw van het zonnepark aanwezig zijn om zowel vragen van omwonenden als van initiatiefnemers en andere betrokken partijen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Andere belangrijke aspecten die in het strengere beleidskader zullen worden opgenomen, zijn de aanwezigheid voor maatwerk en de mate van lokaal eigendom. Lokaal eigendom wilt zeggen dat de zonneparken voor meer dan 50% eigendom zullen worden van inwoners uit de gemeente. Dit is wel zo eerlijk, want zo genieten de bewoners niet alleen de lasten, maar ook de lusten van het toekomstige zonnepark.

Volgens Wethouder Tiny Bijl-Oord is groene stroom opgewekt door het zonnepark van uiterst belang om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De andere kant van het verhaal, is volgens haar dat de toekomstig aanwezige zonneparken wel de leefomgeving van de inwoners zal veranderen. Volgens haar is het dan ook noodzakelijk met alle betrokken partijen een eerlijk participatieplan samen te spellen, zodat de omwonenden en inwoners meer mogelijkheden tot inspraak hebben.
Grote veranderingen zoals de opbouw van een zonnepark, worden nu eenmaal niet direct door iedereen als positief ervaren. Wel is de kans op slaging het hoogste als de omwonenden en inwoners van de regio in ieder geval de kans krijgen invloed te hebben op het uiteindelijke resultaat. Via de aanscherping van het beleid en het aanwijzen van een duidelijk aanspreekpunt, tracht het college dit dan ook te bieden.
Hier komt bij dat door middel van een financiële afdracht aan de regio er sprake zal zijn van lokaal eigenaarschap. Op deze manier kan men als bewoner van de regio dus van eigen opgewekte groene stroom genieten.

Ben jij wel een voorstander van groene energie en geef je liever niet meer geld uit dan nodig is? Bezoek dan Toppricer en lees welke groene vaatwasser als beste getest is in 2021 door het testpanel van experts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen