Eervolle onderscheiding voor schaatsbestuurders

Foto: Erik Driessen

Drie bestuurders van IJsclub Ons Genoegen uit Sint Jansklooster zijn door het Gewest Overijssel van de KNSB onderscheiden voor hun grote verdiensten voor de schaatssport. Ep Lok ontving vrijdagavond tijdens de jaarvergadering van de ijsclub een zilveren speld. Klaas van der Linde en Klaas ten Napel namen een bronzen speld mee naar huis.

Ep Lok is al veertig jaar bestuurslid van de ijsclub in zijn woonplaats. Toenmalig voorzitter Klaas Heite benaderde hem tijdens de ledenvergadering van 1981. “Iedereen kent Ep als onze trouwe baanveger. Geen sneeuwlaag is hem te hoog, hij veegt de ijsbaan en ook tijdens de toertochten houdt hij met zijn collega vegers het parcours schoon. En als iemand die oude veegmachine niet op gang kreeg, dan was Ep de redder in nood”, vertelt secretaris Jan Bruintjes.

Van der Linde en Ten Napel stapten in 1996 in het bestuur en vervulden veel functies. Van der Linde werd in 2001 penningmeester en sinds 2003 is hij voorzitter van de ijsclub. Ook hanteert hij de voorzittershamer van de Noordwesthoekrit. Ten Napel is al jarenlang ijsmeester en daarnaast ijsmeester en bestuurslid van de Overijsselse Merentocht. “Zodra de winter toeslaat, staat hij met zijn meetapparatuur in de startblokken”, aldus Bruintjes. 

Hij lichtte tijdens de vergadering ook de motivatie van de KNSB toe. “De tijden zijn moeilijk voor het schaatsen op natuurijs. De winters zijn minder streng en het schaatsen op natuurijs is niet meer vanzelfsprekend. Om de schaatssport levend te houden zijn wij grotendeels afhankelijk van vrijwilligers als de heren Lok, Ten Napel en Van der Linde. Maar ook alle andere vrijwilligers die verenigingen in de lucht houden zijn van onschatbare waarde. De sport kan niet zonder”, aldus de schaatsbond.

De drie jubilarissen waren nauw betrokken bij de nieuwbouw van de accommodatie van Ons Genoegen en bij de vele toertochten. De club hoopt dat het daar deze winter ook weer eens van komt. Dat zou dan gebeuren in een jaar dat Ons Genoegen 75 jaar bestaat. 

Tijdens de ledenvergadering ging Dick Hoekman met de hoofdprijs van de traditionele verloting naar huis. Bouwmarkt Vinke Vastbouw sponsorde een paar schaatsen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen