Voorschakeltraject Logistiek vormt ideale opstap naar baan in Transport & Logistiek

Foto: Deltion

Om de instroom van medewerkers in de logistieke sector te bevorderen, ontwikkelden Thamàr Pol van Werkgeversservicepunt Regio Zwolle en Esther Hulsman van het Deltion College samen met het bedrijfsleven het Voorschakeltraject Logistiek.

Deze zomer rondden de eerste deelnemers het opleidingstraject van 12 weken af. Zij hebben allemaal een baan gevonden in de logistiek. Op 18 november start de tweede groep. Esther Hulsman: “Het Voorschakeltraject Logistiek zorgt niet alleen voor instroom van nieuwe medewerkers; het geeft individuele deelnemers weer toekomstperspectief.”

Het Voorschakeltraject Logistiek is ontstaan bij de sectortafel Transport & Logistiek van de Human Capital Agenda Regio Zwolle. “Wij kregen in het najaar van 2020 signalen vanuit het bedrijfsleven dat er flinke personeelstekorten waren ontstaan”, zegt Esther Hulsman, accountmanager Mobiliteit en Logistiek van het Deltion College. Samen met Thamàr Pol, adviseur werkgeversdiensten van het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, nam Hulsman daarom het initiatief voor het voorschakeltraject. Pol: “Op dat moment hadden Deltion en Landstede al een voorschakeltraject waarmee belangstellenden kennis konden maken met de zorgsector. Konden wij niet een dergelijk initiatief voor de logistiek opzetten, om de instroom van werknemers te stimuleren?” 

Samen met het bedrijfsleven en leraren van Deltion schreven Hulsman en Pol een programma. Het resultaat is een kennismakingstraject waarin deelnemers worden opgeleid om direct aan het werk te gaan óf om in te stromen in de mbo-opleiding Logistiek Medewerker. Pol: “Het Voorschakeltraject Logistiek geeft zeker mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een goede basis om aan het werk te gaan of door te groeien naar een opleiding. Het voorschakeltraject is gratis voor de deelnemers, dankzij subsidie van Upgrade Jezelf Regio Zwolle.” 

Gegarandeerd een baan

Deelnemers aan het Voorschakeltraject Logistiek gaan twaalf weken lang een dag per week naar school en lopen minimaal twee dagen stage bij een logistiek bedrijf in regio Zwolle. Deelnemende bedrijven bieden daarnaast een garantie op vervolg van de loopbaan van de stagiaire in een BBL-traject óf een baangarantie voor minimaal zes maanden. “Het Voorschakeltraject Logistiek zorgt niet alleen voor instroom van nieuwe medewerkers; het geeft individuele deelnemers weer toekomstperspectief”, aldus Hulsman.

In maart 2020 startte de eerste groep van twaalf deelnemers uit regio Zwolle aan het Voorschakeltraject Logistiek. Iedere donderdag volgden de kandidaten theorie- en praktijklessen bij het Deltion College aan de Katwolderweg. “Tijdens de lessen werd aandacht geschonken aan bijvoorbeeld het laden, lossen en opslaan van goederen. Ook heeft iedereen een heftruck- en reachtruckcertificaat kunnen halen bij onze samenwerkingspartner BLOM opleidingen”, zegt Hulsman. Alle geslaagde deelnemers zijn nu aan het werk in de logistieke sector. Hulsman: “We zijn trots op het resultaat. Successen hebben we meegenomen en verbeterpunten hebben we doorgevoerd.”

Pol en Hulsman wijzen op werknemersvaardigheden als een nieuw onderdeel van het voorschakeltraject. “Hoewel het voorschakeltraject gevolgd kan worden door iedereen die geïnteresseerd is in werken in de logistieke sector, zijn veel deelnemers uitkerings- of bijstandsgerechtigd. Ze zijn van goede wil, maar sommigen zijn al een tijdje uit het arbeidsproces. Er komt daarom meer aandacht voor arbeidsritme en werktempo”, zegt Hulsman. Pol: “Daarnaast komt er een jobcoach die de deelnemers gaat begeleiden op de werkvloer. Wanneer er iets mis dreigt te gaan tijdens de stage, kan hij dat tijdig signaleren.” 

Nieuwe groep start op 18 november

Op 18 november start een nieuwe groep deelnemers met het Voorschakeltraject Logistiek. Bedrijven staan in de rij om kandidaten een stage- en werkplek aan te bieden. “We worden heel veel gebeld. Het succes van het traject zingt rond”, zegt Hulsman. De kandidaten worden geworven door het Werkgeversservicepunt. “De vorige keer stroomden de aanmeldingen binnen, maar de arbeidsmarkt wordt steeds lastiger. We gaan nu zelf mensen uit ons bestand met ingeschreven werkzoekenden persoonlijk benaderen. Ook benutten we de contacten van de gemeenten”, zegt Pol.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het Voorschakeltraject Logistiek door een e-mail te sturen naar Thamàr Pol via [email protected] “Iedereen die gemotiveerd, flexibel inzetbaar en fysiek gezond is, is van harte welkom. Na afloop van het traject heb je een goede basis om aan de slag te gaan in de logistieke sector”, aldus Pol.

Reacties