Kleinste watermolen van Nederland staat weer op zijn plaats

Foto: Erik Driessen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten plaatsten woensdag de oude tjasker terug bij Bezoekerscentrum De Wieden. De molen uit eind jaren zestig raakte vorig jaar februari beschadigd toen storm Ciara over de regio trok. Vrijwilliger Jan van Schaik uit Ruinen restaureerde de paaltjasker daarna vrijwel in zijn eentje.

“Toch wonderlijk dat mensenhanden zoiets moois kunnen maken. Echt vakwerk”, klinkt het woensdag op het Vlonderpad bij het centrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster. Medevrijwilligers kijken vol bewondering naar het afgeleverde werk van Van Schaik.  Ze helpen hem mee  bij het terugplaatsen van alle onderdelen, die ze vanuit de Ronduite naar Sint Jansklooster hebben gevaren.

“Een, twee, drie…”, roepen ze in koor als het zwaarste onderdeel in de juiste stand wordt gezet. Daarna volgen de details, waarna de wieken als sluitstuk nog de meeste hoofdbrekens opleveren. Ze passen niet goed op de rest van het gevaarte, maar met een zaag wordt dat uiteindelijk opgelost. Zo kunnen wandelaars vanaf nu weer genieten van de tjasker die eind jaren zestig in opdracht van Natuurmonumenten is gemaakt.

“Elke woensdag en de laatste maanden ook op donderdag”, vertelt Van Schaik over de omvang van zijn monnikenwerk. Veel onderdelen moest hij opnieuw maken. “Er zitten alleen al 360 lamellen in die allemaal met de hand zijn gemaakt. Gelukkig kon ik op internet nog veel informatie vinden. Daardoor was de klus niet zo moeilijk, maar wel heel tijdrovend. Een kwestie van beginnen en gewoon doorgaan”, lacht Van Schaik. Hij vond het in ieder geval prachtig werk. Inmiddels is hij  alweer bezig met het opknappen van een oude punter van Natuurmonumenten.

De paaltjasker bij het Bezoekerscentrum heeft een paal die de molenas ondersteunt.  Vroeger stonden in De Wieden veel meer tjaskers. De kleine windmolens maalden de polders droog. In de jaren dertig kregen ze zware concurrentie van de metalen molens die nu nog veel in het gebied staan. Vanaf 1950 verdwenen de houten tjaskers daardoor uit het landschap. De tjasker in Sint Jansklooster is de kleinste watermolen van Nederland. 

Reacties