Tips om uit de schulden te blijven

Foto: Pixabay

De huidige corona pandemie is ondertussen al bijna een jaar lang aan de gang. Een gevolg hiervan is dat veel mensen een inkomen of baan zijn kwijtgeraakt. Hierdoor kunnen schulden al snel de orde van de dag worden. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar een aantal handige en praktische tips om uit de schulden te blijven. 

Voorkom transacties met creditcard

Een creditcard is natuurlijk een aantrekkelijke manier om nieuwe producten of spullen te kopen. Toch kleven er ook grote nadelen aan. Er is namelijk een stuk minder inzicht in je koopgedrag wanneer je gebruikmaakt van een creditcard. Je ziet pas aan het eind van de maand wat het allemaal gekost heeft, terwijl je gedurende de maand juist lekker los bent gegaan. Door aankopen met een creditcard te vermijden, voorkom je dit probleem.

Dit is ook een van de belangrijkste reden dat gokkers vaak diep in de schulden komen. Door geld door middel van een creditcard op een account te zetten, zien ze pas aan het eind van de maand het bedrag dat ze verloren hebben. Dat is dan ook de reden je tegenwoordig ook geld kunt overmaken door middel van iDeal. Op https://speelmetideal.com/ vindt je alle informatie over hoe dit werk en wat de voordelen van deze manier van betalen zijn.

Bekijk de automatische afschrijvingen

Dan hebben we nog de automatische afschrijvingen. Deze vinden vaak eens per maand of één keer in de zoveel tijd plaats. Door hier goed naar te kijken, kun je het overzicht bewaren wanneer dit geld wordt afgeschreven. Je kunt er dan voor zorgen dat je altijd genoeg geld op je rekening hebt staan. Heb je dit niet, dan heb je de kans dat er een bedrag bovenop komt omdat je het bedrag niet betaald hebt. Hierdoor lopen de schulden alleen maar verder op. 

Betaal rekeningen zodra het kan

Dit is dan ook de reden dat je rekeningen niet in de kast moet gooien wanneer het even niet uitkomt. Vergeet je deze rekeningen te betalen, dan komt er na verloop van tijd een boete bovenop. Hoe langer je wacht, hoe hoger de boete zal oplopen. Komt de volgende rekening dan alweer binnen, dan blijft het bedrag steeds verder groeien. Verlies je daarbij ook nog het overzicht, dan is de kans op schulden des te groter. 

Zorg voor een buffer

Een buffer kan je daarnaast helpen om door de eerste pijn heen te komen terwijl je op zoek gaat naar nieuw inkomen. Door maandelijks een bedrag weg te leggen voor onvoorziene omstandigheden, kun je hier gemakkelijk op inspelen. Wanneer je namelijk onverhoopt je inkomen kwijtraakt en het uitgavepatroon vast blijft houden, kun je al snel in de schulden belanden. Een financiële buffer kan in dit geval een oplossing bieden. 

Maak gebruik van spaarpotjes

Wil je toch inzicht houden in de uitgaven die je doet, dan is het bijhouden van spaarpotjes enorm handig. Door middel van spaarpotjes kun je maandelijks een bedrag reserveren voor jouw spaardoel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwe auto, een vakantie of simpelweg een weekend weg. Komt het moment dat je dan die nieuwe auto ziet, dan hoef je dit geld niet van je spaarrekening af te halen, maar kun je dit eenvoudig uit het reeds gereserveerde geld halen. Daarnaast zorgt een spaardoel er ook voor dat je efficiënt naar dit doel toewerkt. 

Zoals je leest zijn er dus verschillende belangrijke en eenvoudig toe te passen tips die je kunt gebruiken om uit de schulden te blijven. Door deze oplossingen en tips toe te passen, kun jij voorkomen dat je nu of op latere leeftijd in de schulden komt. Kom je er alsnog niet uit, schroom dan niet om hulp te vragen! 

Reacties